Fidesz: már az IMF is érzi a változás szükségességét

A Fidesz kormányra kerülése esetén olyan gazdaságpolitikát folytat majd, amelynek legfontosabb célja a munkahelyteremtés lesz és ennek rendeli alá az alacsony államháztartási hiányt és az államadósság mértékét. Ezeket a prioritásokat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megérette – jelentette ki Varga Mihály a Fidesz alelnöke hétfõn újságírók elõtt.

Az ellenzéki politikus elismerte, hogy a Fidesz képviselõi múlt csütörtökön tárgyaltak az IMF Budapesten tárgyaló delegációjával. Ennek kapcsán James Morsink az IMF delegációvezetõje hétfõn a Független Hírügynökség kérdésére azt nyilatkozta: az ellenzéki párt megérti a fiskális fegyelem szükségességét, és legutóbbi találkozójukon a Fidesz képviselõi kifejezték szándékukat, hogy ezt folytatják, továbbá fenn kívánják tartani a kapcsolatot az IMF-fel.

Varga Mihály a parlamentben hozzátette: a valutaalap azt is megértette, hogy a Fidesz csak akkor tud pontos forgatókönyvet adni terveirõl, ha kormányra kerülése esetén pontosan megismeri a gazdasági és államháztartási adatokat.
A Fidesz alelnöke hangsúlyozta: az IMF lát arra esélyt, hogy kormányváltás esetén a következõ öt évben az államadósság mértéke a jelenlegi 80 százalékról 65 százalékra csökkenjen. Varga szerint tehát már az IMF is látja a változás szükségességét. A volt pénzügyminiszter emlékeztetett rá, hogy 1998 és 2002 között az Orbán-kormány idején már sikerült a maastrichti kritériumnak számító 60 százalék alá – 54 százalékra – csökkenteni az államadósságot.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta: szerinte az euróövezet problémái – elsõsorban Görögország gazdasági nehézségei, esetleges kilépése az övezetbõl – nem tesznek jót az övezetbe még be nem lépett tagállamoknak. A Fidesz alelnöke szerint a következõ kormánynak pontos és világos menetrendet kell majd adnia az euró bevezetéséhez és ezt egy hiteles programmal alá is kell támasztani a külföldi hitelezõk, befektetõk felé. Az euró bevezetésének várható dátumát Varga nem mondta meg, mert szerinte ehhez is elõbb meg kell ismerni a gazdaság pontos számait.Sporthírek