Fidesz: kormányközeli cégekhez kerülhet a közigazgatási reform előkészítése

A Fidesz szerint a kormány hozzá közel álló cégeket készül megbízni az állam és a közigazgatás reformjának előkészítésével. 104 millió forintot szánnak a munkára, amelyet két és fél-három hónap alatt kellene elvégezni. Az ellenzéki párt szóvivője kedden újságíróknak azt mondta, hogy ez lehetetlen küldetés, ennyi idő nem elég a teljes államapparátus átvizsgálásához.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy a 104 milliós munkára kiírt pályázatnak egyetlen esélyese van: egy konzorcium, amelyet három cég alkot. Az egyik társaságnak László Csaba volt pénzügyminiszter az ügyvezetője. A másodiknak munkatársa Tóth András, akit nemrég neveztek ki szakpolitikai igazgatónak az új miniszterelnöki kabinetben. A harmadik cég “közvetve köthető” Zsolnai Gáborhoz, Kóka János gazdasági miniszter volt üzlettársához.

A Fidesz szóvivője hivatkozott Sárközy Tamásra, a közigazgatási reformért felelős kormánybiztosra, aki a Heti Válasz című lapnak szintén azt nyilatkozta, hogy az előkészítő munkát nem lehet ennyi idő alatt elvégezni.

Szijjártó Péter szerint egyértelmű, hogy érdemi munka helyett Gyurcsány Ferenc saját PR-jára akar költeni az adófizetők pénzéből. A Fidesz ezért felszólítja a kormányt, hogy fejezze be az összes olyan eljárást, amely a 104 millió forint kiadásával kapcsolatos. A szóvivő kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy pártja szerint az ügy törvénysértő vagy pedig megfelel a szabályoknak, de “nem elegáns”. Azt mondta Szijjártó Péter, hogy “megengedhetetlen” egy ilyen eljárás.