Fidesz: kilátástalan helyzetben a gazdaság

A 11 éve legrosszabb gazdasági növekedési adat jelent meg a héten, mára kilátástalan helyzetbe került a gazdaság, a kormány gazdaságpolitikája megbukott – foglalta össze a Fidesz véleményét Bánki Erik országgyűlési képviselő szerdán.

A politikus idézte elemzők véleményét, amely szerint az egészségügyben végrehajtott intézkedések által okozott teljesítménycsökkenés az egyik oka annak, hogy a vártnál 1 százalékponttal kisebb, 1,4 százalék lett a második negyedéves GDP-növekedés az egy évvel korábbi időszakhoz képest. És még nincs vége, az oktatásban ősszel bevezetendő megszorítások és a mezőgazdaságban a terméscsökkenés a gazdaság további fékeződését hozza magával – mondta Bánki Erik.

A Pannon puma tehát defektet kapott, amin a turizmustól várt fellendülés sem segít, mert az ágazat bevételeinek zömét adó Budapesten visszaesett a szállodák forgalma – tette hozzá a politikus. Szerinte a kormány nem ura a helyzetnek, véget kell vetnie az ámokfutásnak, de a legjobb az lenne, ha levonná a következtetést, és távozna – közölte.

Bánki Erik elmondta, hogy a Fidesz által a parlamentnek benyújtott gazdaságpolitikai csomag tartalmazza azokat az adócsökkentési és gazdasági élénkítési elképzeléseket, amelyekkel ismét nagyobb növekedést érhet el a gazdaság. Nem válaszolt azonban érdemben a Független Hírügynökség azon kérdésére, hogy ilyen alacsony GDP-növekedés mellett van-e mozgástér alapos változtatásokhoz.

Elemzők szerint egyre szűkebb a játéktér. A Magyar Fejlesztési Bank legutóbbi, júniusi analízisének szerzői szerint a kiigazítás és a gazdasági növekedés a jelenlegi feltételek mellett egyidejűleg nem teljesíthető, ezért jelentősebb gazdaságpolitikai stratégiaváltás nélkül az egyensúlyi mutatók ugyan javulnak, de a gyenge növekedés miatt ennek hatásai és fenntarthatósága megkérdőjeleződhet. A gondot az okozza, hogy a kiigazítás a növekedés lassulásával jár, ami viszont előidézheti az ország gyorsuló lemaradását.

Az MFB szakértői szerint a gazdaságpolitikai csapda úgy oldható meg, ha a növekedés ösztönzése elsődlegessé válik, ugyanakkor ez nem jár együtt a pénzügyi egyensúlyi mutatók romlásával. A vállalati teljesítmény javulását elősegítő intézkedésekre van szükség. Ebben pedig “minden bizonnyal fontos szerepe lehetne a vállalati terhek átstrukturálásának egy komplex adócsomag keretében” – fogalmaz az elemzés. Ez kimondatlanul is a lakosság terheinek növelését jelenti. Az MFB adataiból is kiderül ugyanis, hogy az általuk várt gazdasági teljesítmény nem teszi lehetővé a közterhek észrevehető enyhítését a következő két évben.