Fidesz-KDNP: Fekete vasárnap a mai

Fekete vasárnapnak nevezte a Fidesz és a KDNP április elsejét, életbe lépett ugyanis számos – a családokat és a vállalkozásokat terhelő – változás. A január elsejei drasztikus áremelések után egy újabb megszorítás következett: nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot kell fizetni többeknek, kórházakat zárnak be, a magyar fuvarozóktól pedig útdíjat kérnek – hangzott el a két párt vasárnapi közös sajtótájékoztatóján.

Pelczné Gáll Ildikó a Fidesz alelnöke elmondta, hogy a költségvetési törvényben már tavaly elfogadták, hogy a nyugdíjasoknak április elsejétől a nyugdíj melletti jövedelmük után nyugdíjjárulékot kell fizetniük.
A háztartásbeliektől pedig – akik otthon nevelik gyermekeiket – ezentúl egészségbiztosítási járulékot kérnek. Ennek összege a minimálbér 9 százaléka, azaz majdnem hatezer forint. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy ezt az összeget be kell fizetnie annak a diáknak – vagy a szülőknek – is, aki májusban leérettségizett, ám felsőoktatási intézménybe még nem iratkozott be, hiszen azt szeptemberig nem is teheti. Ennek a problémának a kiküszöbölésére a Fidesz már beadott egy módosító javaslatot, melynek értelmében négy hónapnyi türelmi idő járna a diákoknak, így a májusi érettségi és a szeptemberi beiratkozás között nem kellene fizetniük.

Soltész Miklós, a KDNP frakcióvezető-helyettese a tájékoztatón arról beszélt, hogy szintén a mai naphoz köthető az egészségügyi reform több lépése: nevezetesen hogy bezárnak három kórházat, a fővárosban a szülészeti ágyak száma 45 százalékkal csökken, illetve a beutalási rend is változik. A kereszténydemokrata politikus emlékeztetett, hogy a konvergenciaprogram értelmében az elkövetkező három évben 150 milliárd forintot vonnak ki az egészségügyből. Aki pedig azt gondolja, hogy így csak jobb lesz az ágazat, az téved, balga vagy továbbra is hazudik – fogalmazott Soltész Miklós.

Hozzátette: mindezeken felül még útdíjat is bevezettek, a 12 tonnánál nehezebb járműveknek “szinte minden úton” fizetniük kell ezután. A politikus elmondta, hogy korábban már ők is tervezték, hogy a tranzitforgalomra díjat vetnek ki, de most a magyar fuvarozóktól vesznek el pénzt. Soltész Miklós közölte, hogy emelkednek tehát a terhei a D2, D3 és D4-es kategóriába eső járműveknek, az viszont még kérdés, hogy a D209 mikor fizet végre luxusadót – fogalmazott a politikus.