Fidesz: jön az újabb Gyurcsány-csomag

Bár március 24-én Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt jelentette be, hogy túl vagyunk a nehezén, a hírek újabb megszorító csomagot sejtetnek – mondta kedden Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. A politikus az Államreform Bizottság munkaanyagában megfogalmazott javaslatokról fejtette ki véleményét.

Felsorlása szerint egyebek közt egy sor közfeladatot kiszerveznének az államigazgatásból, amivel megszűnne az ezeket végzők köztisztviselői státusza is. Javasolják megszüntetni a forint alapú lakáskölcsönök támogatását (gyakorlatilag már csak devizaalapú hitelt vesznek fel).

Az emberek mára felélték tartalékaikat, az árak brutálisan emelkednek, az ország pedig a gazdasági növekedésben Európa sereghajtóinak egyike, a deficitben, az eladósodottságban, az inflációban és a munkanélküliségben pedig Európa legrosszabbul teljesítői közé tartozik – mondta Navracsics.

A Fidesz politikusa furcsállja a kormányzati reagálást a Draskovics Tibor vezette Államreform Bizottság dokumentumára. Ez munkaanyag, a kormány még nem tárgyalta, a kormányfő nem tekinti politikai értelemben fajsúlyosnak – idézte a kormányszóvivőt Navracsics. Szerinte a miniszterelnöknek két választása van: bevezeti az újabb csomagot, és szembefordul saját magával, vagy elgondolkodik azon, miért lehet olyan minisztere, akinek munkáját nem tartja fajsúlyosnak.

Kérdésre válaszolva Navracsics Tibor elmondta, hogy még nem kapta meg Lengyel Zoltán Fidesz-képviselő levelét, amelyben az bejelenti kilépését a frakcióból. Reméli, hogy csak a hosszúra nyúlt hétvége miatti késedelem miatt nem érkezett meg eddig a levél – mondta a frakcióvezető.