Fidesz: Új népszavazási kérdés

Répássy Róbert
Répássy Róbert
Visszavonja az Alkotmánybíróság (Ab) által már egyszer elvetett, vizitdíjra vonatkozó népszavazási kezdeményezést a Fidesz és a KDNP – közölte Répássy Róbert.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta: arra kérik az Országos Választási Bizottságot (OVB), hogy csütörtöki ülésén már az újrafogalmazott, formailag helyes beadvánnyal foglalkozzon.
Répássy Róbert rámutatott: az Ab azért utasította el a Fidesz beadványát, mert abban nem szerepelt, hogy mikortól nem kellene vizitdíjat fizetni. Belátták tehát, hogy az jelenlegi formájában nem alkalmas népszavazás kiírására, így azt visszavonják. Az OVB-t arra kérik tehát, hogy az azóta már újrafogalmazott kérdést tárgyalja, amelyet eredetileg csak áprilisban tűztek volna napirendre.
Az Alkotmánybíróság elnöke március 8-án jelentette be, hogy a Fidesz-KDNP által benyújtott népszavazási kezdeményezés hét kérdéséből háromban – termőföld, patikán belüli gyógyszerárusítás, kórházprivatizáció – indulhat meg az aláírásgyűjtést.
A kormánytagok felelősségére és a nyugdíjasok munkavállalására vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban a választási bizottság megtagadta az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését. Ezt az Alkotmánybíróság is helybenhagyta.
Az AB döntése szerint vizitdíjjal és a tandíjjal kapcsolatos kérdéseket pedig újra napirendre kellett tűznie az OVB-nek.
A Fidesz március 14-én két új kérdést nyújtott be: a vizitdíjról szólót úgy módosította, hogy a kérdés a voksolás utáni évekre vonatkozik. A Fidesz csütörtökön kérte, hogy az OVB már ezt tűzze napirendre. A párt megfogalmazott egy új, a kórházi napidíjról szóló beadványt is.
A Fidesz azt szeretné, ha költségtakarékossági szempontokból az összes általa felvetett kérdésről egyszerre lenne népszavazás – hangsúlyozta Répássy Róbert.
Úgy tudni, hogy az OVB már az új beadványról tárgyal csütörtöki ülésén.Sporthírek


hirdet�s