Fidesz: Hozzák nyilvánosságra a Gyurcsány-Putyin paktum részleteit!

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc és Putyin orosz elnök paktumot kötött arról, hogy Magyarország az orosz Kék Áramlat nevű olajvezetéket részesíti előnyben az Európai Unió által preferált Nabucco-val szemben. Németh Zsolt az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a párt nevében vasárnap felszólította a kormányfőt: hozza nyilvánosságra a megállapodás részleteit.

Németh Zsolt elmondta: a múlt héten mértékadó külföldi újságokban jelent meg Gyurcsány Ferenc nyilatkozata, amely a Nabuccot irreális álomnak, a Kék Áramlatot ésszerű beruházásnak nevezi. A politikus szerint a nyilatkozat “páratlanul botrányos”, az orosz olajvezeték előnyben részesítése pedig mélységesen ellentétes az Unió érdekeivel és megpecsételi Magyarország egyoldalú függését Oroszországtól. A kormányfő nyilatkozatával ráadásul Magyarországot orosz ügynökként állítja be a tagországok előtt – tette hozzá a fideszes politikus.

Németh Zsolt bejelentette: a Fidesz jövő héten egy országgyűlési határozat tervezetet készül benyújtani, amelyben felszólítják a kormányt, hogy térjen vissza az Unió által március 7-8-án elfogadott közös európai energiapolitikához, ez ügyben a bizottság elnöke hétfőn interpellációt is intéz a kormányfőhöz.