Fidesz: Horváth Csabának akkor kellett volna lépnie, amikor lehetősége volt

A Fidesz szerint Horváth Csaba MSZP-s főpolgármester-jelöltnek akkor kellett volna érdemi intézkedéseket tennie a devizahitelesek védelmében, amikor erre módja volt. Németh Szilárd, a párt országgyűlési képviselője szombati közleményében azt írja: a szocialista politikusnak polgármesterként, kormánypárti országgyűlési képviselőként, főpolgármester-helyettesként, lakásbizottsági elnökként minden lehetősége adott volt ahhoz, hogy segítsen az eladósodott családoknak, vagy legalább figyelmeztesse őket a devizahitelek veszélyeire.

Németh Szilárd szerint a Gyurcsány-Bajnai kormány “ingoványos talajra” kényszerített több százezer magyar családot, és még az utolsó pillanatokban is ösztönözték az újabb hiteleket. Mint írja, elsőként a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja foglalkozott a devizahitelesek súlyos problémáival, és azonnal kilakoltatási moratóriumot rendelt el az önhibájukon kívül bajba jutottak megsegítése érdekében. Hozzáteszi: a szeptember elején elkészített 8 pontos intézkedési terv is ezt a célt szolgálja.

A politikus emlékeztet: 1998-2002 között a Fidesz kormány olyan állami támogatású, deviza-kockázat nélküli lakáshitelezést hozott létre, amely azonnal beindította az építőipart. 2002 után, miután a Medgyessy kormány szinte összes tagja felvette a lehető legmagasabb állami támogatású forinthitelt, megszüntették azt, deviza hitelekre kényszerítve az otthont keresőket, családot alapítókat – fogalmaz Németh Szilárd. Hangsúlyozza: jelenleg a svájci frank alapú hitelállomány 10 százaléka magyarországi.

A fideszes képviselő felveti a kérdést: mit csinált Horváth Csaba az elmúlt nyolc évben, amikor polgármesterként, kormánypárti országgyűlési képviselőként, főpolgármester-helyettesként, lakásbizottsági elnökként minden lehetősége adott volt ahhoz, hogy segítsen a devizahitelben eladósodott családoknak, vagy legalább figyelmeztesse az embereket a devizahitelek veszélyeire? Németh Szilárd úgy fogalmaz: a plakátemberek kora lejárt, eljött a cselekvés ideje. A politikus arra kér mindenkit, “aki emlékezik az elmúlt nyolc év országos és budapesti MSZP-s politikájára, hogy támogassa a Fidesz-KDNP-t abban, hogy a fővárosban is elkezdődhessen a változás, és a számonkérés.

Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje korábban arról beszélt: tízmilliárd forintos pénzügyi alapot hozna létre a devizában eladósodott budapesti lakáshitelesek megsegítésére. Mint mondta, a probléma 400 ezer fővárosit érint. A politikus szerint a pénzügyi alapból az elmaradt törlesztő-részletek finanszírozására lehetne pénzt igényelni, a támogatás összegét pedig később vissza kellene fizetni.