Fidesz: homályosan látja a miniszter a turizmus helyzetét, több forrásra lenne szükség

A fideszes Bánki Erik szerint az önkormányzati miniszter járatlan a turizmus területén, és homályos tervei vannak arról, mit is kellene tenni az ágazat fejlesztéséért – így reagált az ellenzéki politikus a hétfői kormányszóvivői tájékoztató után. Azt mondta, hogy itthon visszaesés tapasztalható a turizmusban, miközben az európai országok dinamikus növekedést produkálnak.

Az európai államok az év első 8 hónapjában körülbelül 4 százalékos bevételnövekedést produkáltak a turizmusban, itthon viszont 0,9 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma ebben az időszakban tavalyhoz képest.

Ennek egyik oka, hogy ettől a területtől túl sok marketingforrást vontak el az elmúlt időszakban – mondta az Országgyűlés Sport- és turisztikai bizottságának elnöke. Míg a Magyar Turizmus Zrt. 2002-ben még 9 milliárd forintból gazdálkodott, addig idén már csak 5 milliárdból. A Fidesz szerint legalább 10 milliárd forintra kellett növelni a társaság költségvetését – tette hozzá Bánki Erik. A politikus az okok között említette azt is, hogy az elmúlt 3 évben több mint 100 milliárd forint pluszteherrel sújtották a turizmus területén érintett cégeket, vállalkozókat illetve önkormányzatokat.

Az önkormányzati miniszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón arról beszélt, hogy az év első nyolc hónapjában sikerült tartani a turizmus tavalyi, minden korábbi évhez képest rekordteljesítményét: 5,3 millió vendég 14 millió éjszakát töltött el Magyarországon. Gyenesei István szerint a vendégek száma kis mértékben több, az eltöltött idő valamelyest kevesebb a tavalyi nyolchavinál, aminek magyarázata a miniszter szerint a megváltozott turisztikai szokásokban rejlik: az emberek több, de rövidebb idejű szabadságra mennek.