Fidesz: hasztalanul költött milliárdokat a kormány az uniós fejlesztések népszerűsítésére

A Fidesz szerint a kormány jóval többet költ saját teljesítménye reklámozására annál, mint amennyiről eddig tudott az ellenzéki párt. A korábbi 2 milliárd helyett már 3, 3 milliárd forintos végösszegről beszélt Balsai István országgyűlés képviselő csütörtökön újságíróknak. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) másfél éves elszámolására hivatkozott, abból ismertetett néhány konkrét tételt. A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy fejezze be a pazarlást.

Fölösleges és hasztalan volt az a több mint 3 milliárd forint, amelyet az uniós fejlesztéssekkel kapcsolatos kommunikációra költött a kormány az elmúlt időszakban – fogalmazott Balsai István. A fideszes politikus az NFÜ elszámolásából kiemelte például a “Benned van” című kampányt, amelyre 2007-ben 259, 2008-ban pedig 700 millió forint ment el. Fizetett hirdetésekért összesen másfél milliárdot forintot adtak ki, ebben benne a “Benned van” ára is.

A 2004 és 2006 között megvalósított regionális fejlesztések eredményeiknek népszerűsítéséért 200 millió forintot fizetnek idén. 500 milliót adtak ki különböző rendezvényekre, ám ezen belül mindössze egymillió forintot fordítottak a leghátrányosabb helyzetű kistérségek vezetőinek találkozójára. 80 millió forintba került a Modern Képmesék című animációs tévésorozat, emellett két kereskedelmi televízió összesen majdnem 560 millió kapott vasárnapi uniós magazinok készítésére – sorolta a politikus.

Balsai István úgy véli: ezek a kiadások feleslegesek voltak – ezt mutatja szerinte az is, hogy eddig mindössze egy nagy projekt, a debreceni 2-es villamos fejlesztésének terve jutott el Brüsszelbe, miközben Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszter korábban azt ígérte: 2007-ben 10-12 nagyprojekt tervét elküldik Brüsszelbe.

A képviselő hivatkozott egy csütörtök reggeli újsághírre is, amely szerint egyszerűsített pályázat útján félmilliárd forintot kap az Új Magyarország Fejlesztési Terv népszerűsítésére az a konzorcium, amelyben tulajdonosként vagy vezető tisztségviselőként feltűnt Szetey Gábor volt államtitkár és Baráth Péter, a miniszterelnöki kabinet kommunikációs főigazgatója.