Fidesz: Hagyjon fel a kormány a ragadósok üldözésével!

Felháborítónak tartja Fidesz, hogy személyi jövedelem adó vizsgálatot rendeltek el azoknál, akik visszaigényelték a regisztrációs adó egy részét, és azt vissza is kapták – mondta a Független Hírügynökségnek Font Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője szombaton. Hozzátette: felszólítják a kormányt, hogy hagyja abba ezen autósok vegzálását.

Az Európai Unió megengedi a regisztrációs adó szedését, de nem teszi kötelezővé – kilenc tagországban nincsen egyáltalán regisztrációs adó. 14 országban pedig 100-500 eurós (30-150 ezer forint) mértékig kér az állam “regadót” azoktól autósoktól, akik külföldről hozzák be járműveiket – ez a költség az állam regisztrációs költségét fedezi. Csak Dániában és Magyarországon használják adóbevételnek, és évente 80-100 milliárd forinttal számol ebből a kormány – mondta Font Sándor.

2004-ben törvénytelenül hozta meg a kormány a regisztrációs adóról szóló törtvényt, mivel nem használta akkor az úgynevezett avultatás mértékét – mondta a Fidesz képviselője. Erre akkor is felhívták a figyelmet – emlékeztetett rá. Ebből per is lett: egy magyar állampolgár perelt, a brüsszeli bíróság igazat adott neki, és arra kötelezte kormányt, hogy térítse vissza a 2004 és 2005 december 31-e között a jogtalanul beszedett adófajtát – mondta Font Sándor.

Olyan feltételeket – például igazolásokat – támasztott a kormány a regisztrációs adó visszatérítésével kapcsolatban, amelyeket az autósok nem tudtak teljesíteni. Ez abból is látszik, hogy a jogosultaknak csak a harmada igényelte vissza a határidőig a jogtalanul szedett regadót – fejtette ki Font Sándor.

Az ellenzéki politikus elmondta: már felszólító levelekkel is tudják bizonyítani, hogy azoknál az autósoknál, akik a kormány által jogtalanul elvett pénzt a törvény alapján visszaigényelték, személyi jövedelemadó-vizsgálatot kezdeményeztek pont a 2004 és 2005 december 31-e közötti időszakra.

A leghatározottabban tiltakoznak az ellen, hogy kormány bünteti azokat az állampolgárokat, akik törvényes módon visszaigényelték az kormány által jogtalanul beszedett adót. Egyúttal felszólítják a kormányt, hogy hagyjon fel ezen autósok vegzálásával – hangsúlyozta Font Sándor. Hozzátette: az őszi adótörvénykezésnél idén is benyújtják regisztrációs adó – unióban elfogadott és normális adómértékű – módosítására az indítványukat.Sporthírek