Fidesz: Gyurcsány ne adjon alamizsnát az időseknek

Felháborítónak illetve megalázónak tartja a Fidesz, hogy Gyurcsány Ferenc pénzjutalmat akar osztogatni a kivételesen magas életkort betöltő embereknek. A kormányfő ezzel a “látványintézkedéssel” a választásokra készül – véli az ellenzék. Azt a látszatot akarja kelteni, hogy ellentételezni lehet a nyugdíjasok nyomorúságát, de a jelenlegi szociális, illetve egészségügyi rendszert elnézve nyilvánvaló, hogy a szociális- illetve megélhetési válság széles rétegeket érint – közölte Iván László, fideszes képviselő pénteki sajtótájékoztatóján.

A kormány a tervek szerint 2010-től 100 ezer forintot adna minden 100. életévét betöltött magyar állampolgárnak. 2011-től a 95. életévüket betöltött emberek is kapnának 95 ezer forintot, 2012-től pedig 90 ezer forintos jutalomban részesülne mindenki, aki megéri a 90 évet.

Iván László elfogadhatatlannak nevezte, hogy olyasvalaki akar “királyként” jutalmat osztogatni a szépkorúaknak, akinek fogalma sincs arról, hogy mit jelent az időskor, illetve hogyan élnek ma az idősek Magyarországon. A miniszterelnök a történelem alakítóinak, az országot építő, felmenőink sorsát befolyásoló embereknek akar kegyet osztogatni, pedig az ő bölcsességük és élettapasztalatuk fényében “csak egy porszem” – mondta Gyurcsányról a fideszes képviselő.

Az ellenzéki politikus úgy tudja, jelenleg 3,2 millió nyugdíjas él Magyarországon, ebből 2 millióan kapnak rendszeres öregségi nyugdíjat. Közülük leglaább 230 ezren élnek a létminimum alatt, a 100 év feletiek száma azonban csak 500-560-ra tehető. Ez azt jelenti, hogy egymillió lakosra 50-60 100 év feletti jut – a nyugati országokban többnyire ennek a kétszerese az arány.Sporthírek