Fidesz: Gyurcsány az orosz hatalmi törekvések szószólója

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc ahelyett, hogy a magyar nemzeti és a közös európai érdekek mellett foglalt volna állást, nyiltan az orosz hatalmi törekvések szószólójaként lépett fel csütörtökön, amikor azt nyiltkozta, hogy Orbán Vitkor kárt okozott azzal, hogy bírálta az orosz energiapolitkai gondolkodásmódot, mert ezzel egy nemzetet sértett meg.

Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője közleményében azt írta, hogy szomorú és elfogadhatatlan, hogy a magyar miniszterelnök Magyarország gazdasági érdekeivel és a közös európai törekvésekkel szemben az orosz érdekeket védelmezi. A Fidesz szerint a magyar nemzeti és gazdasági érdekeket egyértelműen az szolgálja, ha hazánk csatlakozik az Európai Unió közös energiapolitikájához, ezzel csökkentve egyoldalú függőségét Oroszországtól, ez epdig szerintük nem Oroszország-ellenesség, hanem monopólium-ellenesség.

Orbán Viktor szerdán egy rendezvényen úgy nyilatkozott, hogy az energiafüggőség szempontjából fontos figyelembe venni: az uniós piaci eljárás eltér az orosz állami politikai gondolkodásmódtól. A Fidesz elnöke érthetetlennek nevezte a magyar állam magatartását az energiapolitikában, mert szerinte leértékeli a közép-ázsiai térséget, tagadja e téren az orosz állami befolyást, és leértékeli az EU és a Nabucco gázvezeték lehetőségeit. A konferencián jelen lévő orosz nagykövet a helyszínen kikérte magának, hogy a Fidesz vezére belpolitikát csinál az energiaellátásból. Gyurcsány Ferenc csütörtökön újságírók előtt az ügy kapcsán úgy nyilatkozott: . ” Indokolatlan és oktalan bármely nép önérzetét megsérteni”, és a Fidesz elnökének kell eldöntenie, hogy bocsánatot kér e.