Fidesz: elkeserítő a turisztikai ágazat eredménye, sokkal többet kellene marketingre fordítani

A Fidesz szerint tovább folytatódott a visszaesés a turisztikai ágazatban. Az Országgyűlés sport és turisztikai bizottságának fideszes elnöke szerint a statisztikai hivatal első féléves jelentése alapján mindössze 1 százalékkal bővült a vendégéjszakák száma Magyarországon, míg Európában szárnyal a turizmus, és 6 százalékos a növekedés. Bánki Erik közölte: az elmúlt 5 év alatt a felére csökkent a Magyar Turizmus Zrt. költségvetése, így a marketingre fordított pénzek messze elmaradnak a szükséges mértéktől, ezért jövőre meg kellene háromszorozni a reklámra szánt forrásokat.

A fideszes politikus szerint a külföldi vendégéjszakák számának jelentős visszaesése mellett csak azért nem lett összességében is negatív a mérleg a KSH első féléves jelentésében, mert a belföldi vendégek kompenzálták a külföldiek elmaradását. Ez pedig az üdülési csekkeknek köszönhető, ami egy burkolt támogatási forma, amellyel komoly adókedvezményeket kapnak az ezt adó munkaáltatók – közölte Bánki Erik. Ha nem lenne üdülési csekk, akkor még ez a szerény, 1 százalékos növekedés sem jött volna létre, hanem csökkenés jellemezné az egész ágazatot – tette hozzá a képviselő.

Bánki Erik úgy vélte: a kedvezőtlen eredmények mögött az elmaradt turisztikai fejlesztések és a felére csökkent marketingkiadások állnak. Románia például a következő 6 évben 150 milliárd forintnak megfelelő összeget fordít reklámra, ehhez képest a Magyar Turizmus Zrt. költségvetése a 2002-es 9 milliárdról 2007-re 4,5 milliárdra csökkent – mondta a turisztikai bizottság fideszes elnöke.

Az ágazat mélyen és messze lemarad a közép-európai versenytársaktól, ezért jelentősen bővíteni kellene a marketingre szánt forrásokat – közölte Bánki Erik. A következő évben a MT Zrt. költségvetését minimálisan a duplájára, de ideálisan a háromszorosára kellene emelni – tette hozzá. Hiába indul meg egy dinamikus fejlesztés reményeik szerint a következő évtől, ha marketingre nem fordítanak elegendő pénzt, akkor nem valósulnak meg a fejlesztésekből származó előnyök – fogalmazott a politikus.

A kormány csak ígérgeti az uniós támogatásokat, de a mai napig nem jelentek meg a pályázatok – mondta Bánki Erik, aki szerint így ebben az évben egyetlen fillért sem tud elkölteni a kormány ebben a szektorban. Az ellenzéki képviselő úgy vélte: elkeserítő a turizmus helyzete a KSH adatai alapján, ezért konkrét cselekvési tervek várnak a kormánytól, hogy az ágazat elérje azt a szintet, amelyen 2002-ben állt – közölte Bánki Erik.