Fidesz: Eddig 170 milliárd forintnyi "csontváz dőlt ki a szekrényből"

A Fidesz gazdasági tényfeltáró bizottsága eddig 170 milliárd forintnyi “csontvázra” bukkant, vagyis a költségvetés terhei legkevesebb ekkora összeggel nőnek – mondta pénteki sajtótájékoztatóján a Fidesz alelnöke.

Varga Mihály szerint ez az összeg a Malév privatizációjából, a Vértesi Erőmű adósságaiból, valamint a munkapiaci támogatások rendszeréből áll össze. A tényfeltáró bizottság részjelentése június első hetében, míg a teljes feldolgozás a nyár végére várható.


A Malév eladása, majd visszavásárlása 60 milliárd forint többletterhet jelent a magyar adófizetőknek – mondta pénteken Varga Mihály. A Fidesz alelnöke emlékeztetett rá, hogy az ügyben az ügyvezető pénzügyminiszter is feljelentést tett. További nem várt terheket jelent a büdzsének a Vértesi Erőmű 37-40 milliárd forintos tartozása, további 70 milliárd forintnyi többletkiadásra pedig a munkaerő-piaci támogatásoknál kell számítani. Utóbbi területen az Út a munkához program 50 milliárd forint többletforrást igényel, de a Munkaerő-piaci Alap és a munkanélküli-segély terhei is 10-10 milliárd forinttal növelik a költségvetési hiányt. Varga Mihály számításai szerint a 170 milliárd forintnyi többletteher 0,7 százalékkal növeli az államháztartás idei évre tervezett hiányát, amely így eléri a 4.5 százalékot.

A Varga Mihály vezette bizottság feladata a gazdaságpolitikai elemzés, az államháztartás helyzetének felmérése és a “csontvázak” megtalálása. Utóbbi, vagyis a gazdasági tényfeltárás várhatóan augusztus végére fejeződhet be, míg az első részjelentés június első hetére készül el – jelentette be Varga Mihály. A Fidesz alelnöke hangsúlyozta: az ügyekkel kapcsolatban felmerülő esetleges büntetőjogi felelősség megállapítása az igazságszolgáltatásra tartozik.
– Független Hírügynökség –