Fidesz: csoda történt Csepelen?

A Fidesz szerint csoda történhetett Csepelen, mert a környezetvédelmi tárca a pénteken ismertetett friss mérési eredmények alapján azt mondta: nincs veszélyhelyzet a galvániszap miatt. A helyi Fidesz-KDNP-frakció közölte: a korábbi mérések alapján a csepeli szocialisták is katasztrófáról beszéltek, és az MSZP-s polgármester szerint is a csepeliek életminősége került veszélybe az illegálisan ott tárolt veszélyes hulladék miatt.

A fideszes Illés Zoltán szerint “nagy baromság”, amit a szaktárca állít, hogy a nehézfémek nem oldódnak a vízben, szerinte ugyanis nem ez a kérdés. A lényeg az, hogy a nehézfémek felhalmozódnak az emberi szervezetben és rákot okoznak – jelentette ki a politikus, aki szerint ez nem csak a vízbázis szennyezésével történhet meg. A nyári hőségben a galvániszap víztartalma elpárolog, és a nehézfémekkel teli por komoly veszélyt jelent az ott élők számára – mondta a Fidesz szakpolitikusa.

Akármilyen mélységig szennyezett a terület, az nem természetes állapot, és a törvények nem engedik meg, hogy a felszínen ilyen módon, szabadon tároljanak veszélyes hulladékot – közölte Illés Zoltán. A politikus szerint a legutóbbi mérésekhez nem vettek elegendő mintát, a 14 feltáró fúrás ugyanis kevés ahhoz, hogy megállapítsák a talajszennyezést.

A csepeli Fidesz-KDNP frakció közleményében arra kéri a szaktárcát, hogy kifogások gyártása helyett azonnal szállíttassák el a volt Csepel Művek területéről az illegálisan odavitt és tárolt 1200 tonna galvániszapot. A képviselőcsoport emellett azt kéri a minisztériumtól, hogy hozzák nyilvánosságra a legújabb mérési eredményeket, mert csak ebben az esetben hiszik el, hogy a szivárgó veszélyes hulladék nem kerül bele a talajvízbe. A frakció egy 2006. júliusi mérés eredményeire emlékeztet a közleményében, amely azt állapította meg, hogy szivárog a galvániszap.

A környezetvédelmi minisztérium honlapján pénteken közzétette a legutóbbi vizsgálatok eredményeit, amely szerint nincs veszélyhelyzet a galvániszap miatt.