Fidesz: cinikus és felelőtlen lépés, hogy Gál J. Zoltán felel az augusztus 20-i ünnepségért

A Fidesz szerint cinizmusra és felelőtlenségre utal, hogy Gál J. Zoltán lesz az egyszemélyi felelőse Budapesten az augusztus 20-i ünnepségnek. Cser-Palkovics András, az ellenzéki párt helyettes szóvivője pénteki tájékoztatóján Szilvássy György egyik tavaly augusztusi nyilatkozatára hivatkozott. A volt kancelláriaminiszter akkor azt mondta, hogy Gál J. Zoltán leállíthatta volna a fővárosi tűzijátékot, amely közben vihar tört ki, és öt ember életét vesztette az ítéletidőben.

Cser-Palkovics András szerint a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárának újbóli kinevezése azért cinikus lépés, mert közvetlen felelősség terheli őt a tavaly történtek miatt. A tragédia kapcsán egyébként sem a jogi, sem a politikai felelősséget nem vállalta a kormány, és ez gyengeségre vall – jegyezte meg a helyettes szóvivő.

A kormány a héten döntött arról, hogy Gál J. Zoltán lesz az egyszemélyi felelőse Budapesten az augusztus 20-i ünnepségnek. A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a rendezvényt felügyelő operatív törzs vezetője. Ő dönthet például arról, hogy vihar esetén fel kell-e függeszteni, vagy el kell-e halasztani az esti tűzijátékot. A rendezvényekért felelős szervezetnek tagja Kiss Péter kancelláriaminiszter, Demszky Gábor főpolgármester, illetve az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője, a Fővárosi Tűzoltóság vezetője, az Országos Karasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.

A rendezvények biztonsági előkészítését koordináló operatív törzset azután hozták létre, hogy a tavalyi augusztus 20-i tüzijáték alatt a fővárosban kitört vihar miatt összesen öten vesztették életüket és több százan megsérültek. Az operatív törzs egyébként augusztus 15-én ülésezik legközelebb.