Jóban, rosszban

2020.01.07. 12:27

Elfogatóparancsot adott ki a szökött Nissan-vezér felesége ellen Japán

Hamis tanúzással vádolják – számolt be a Kyodo japán állami hírügynökség kedden.

(FILES) This file photo taken on May 26, 2017 shows then-Renault CEO Carlos Ghosn (L) and his wife Carole arriving for the screening of the film 'L'Amant Double' (Amant Double) at the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. - Prosecutors in Japan have obtained an arrest warrant for Carole Ghosn, wife of former Nissan chief Carlos Ghosn, who last month jumped bail and fled Japan, local media reported on January 7, 2020. (Photo by LOIC VENANCE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Loic Venance

A japán hatóságok szerint a Nissan autóipari konszern volt vezetőjének felesége, Carole tavaly áprilisban egy bírósági meghallgatás során hamis vallomást tett. Carlos Ghosn hitvese többször bírálta, hogy hónapok óta házi őrizetben tartják férjét, és kételkedett benne, hogy tisztességes bírósági eljárásban lesz része. A Japánban sikkasztással vádolt libanoni-brazil-francia üzletember felesége korábban Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnöktől is segítséget kért Ghosn ügyében.

A volt Nissan-vezér egyik szóvivője szánalmasnak nevezte a Carole elleni elfogatóparancsot. Hangsúlyozta, hogy Ghosn felesége önként tért vissza Japánba kilenc hónappal korábban, hogy válaszoljon az ügyészség kérdéseire, és vádemelés nélkül, szabadon távozhatott.

Ghosn a múlt héten szökött meg tokiói házi őrizetéből, és Törökországon át Libanonba utazott. Az üzletemberhez közel álló források korábban azt mondták, hogy a szökést egy biztonsági magáncég szervezte meg. Egy zenekar Ghosn tokiói lakására ment, látszólag azért, hogy játsszon a karácsonyi partiján. Később az üzletembert egy hangszertokban kicsempészték a lakásból.

Carlos Ghosnt először 2018 novemberében vették őrizetbe, később szabadon engedték, majd ismét őrizetbe vették. A vád szerint saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a cégnek szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira.

Az Interpol nemzetközi rendőri szervezet elfogatóparancsot adott ki ellene, amelyet Bejrútban megkaptak az illetékes belügyi hatóságok, és továbbították a bíróságnak. Intézkedés egyelőre nem történt. Tokió és Bejrút között nincs kiadatási egyezmény, és Libanon általában nem adja ki állampolgárait.

Borítókép: Carlos Ghosn és felesége, Carole

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!