Fidesz: belehalt egy beteg a kormány egészségügyi reformjába

A mentőautóban halt meg pénteken egy mindszenti férfi, miután a hódmezővásárhelyi kórházban ellátták, majd az egészségügyi rendeletben foglaltaknak megfelelően átirányították a 25 kilométerre távolabb eső, kijelölt szentesi kórházba. A Fidesz szerint az idős ember a kormány egészségügyi reformjának első halálos áldozata, ezért Hódmezővásárhely fideszes polgármestere követeli, hogy azonnal állítsák vissza a korábbi ellátási rendet. Lázár János az ügyészségen is bejelentést tesz.

A 67 éves mindszenti férfi pénteken lett rosszul, ezért a mentők a 20 kilométerre eső hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórházba szállították. Az orvosok ellátták a beteget, de mivel az április 1-jétől érvényes egészségügyi rendelet szerint nem fektethették be az intézménybe, továbbirányították a 25 kilométerrel távolabb eső szentesi kórházba. Az idős ember állapota a szállítás közben rosszabbra fordult, újra kellett éleszteni. A mentők visszavitték a hódmezővásárhelyi kórházba, de ott már nem tudták megmenteni az életét.

A hódmezővásárhelyi kórház és az orvosok szakvéleménye szerint a 67 éves férfi megfelelő ellátást kapott, és ha nem kellett volna továbbküldeniük a beteget egy másik kórházba, akkor életben maradhatott volna – mondta a Független Hírügynökségnek Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere.

A település önkormányzata nevében Lázár János követeli, hogy azonnali hatállyal állítsák vissza az április 1-je előtti ellátási rendet, hiszen a pénteki eset azt bizonyítja, hogy ez veszélyezteti a városban és a környéken élők életét. Emellett bejelentést tesz az ügyészségen és a haláleset kivizsgálását kéri, mivel véleménye szerint alapos a gyanú a beutalási rend kialakítójának gondatlan eljárására – tette hozzá a politikus.

Az Egészségügyi Minisztérium sajtőfőnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy nehéz értelmezni a Fidesz vádjait, mivel a beutalási rend nem változott. A tárca ugyanakkor felkérte az Egészségbiztosítási Felügyeletet, hogy vizsgálja ki az esetet. “Amikor Lázár János részt vett nemrég az elhíresült hódmezővásárhelyi tüntetésen, azt gondoltuk, ennél már nem lehet ízléstelenebbnek lenni, de úgy látjuk, hogy a húsvéti ünnep sem akadályozza meg a politikust abban, hogy még nagyobb ízléstelenséget kövessen el, és visszaéljen mások gyászával” – tette hozzá a sajtófőnök.Sporthírek