Fidesz: az emberek lehetőséget kaptak az Alkotmánybíróság döntésével

A Fidesz szerint az Alkotmánybíróság (AB) csütörtöki döntésével 4 kérdésben lehetőséget kaptak az emberek, hogy a kormány szándékairól döntsenek. Az AB a Fidesz 7 népszavazási kezdeményezéséből 3-at: a kórházprivatizációról, a termőföld elővásárlási jogáról és a gyógyszerek patikán kívüli árusításáról engedélyezte az aláírásgyűjtés megkezdését. A Fidesz ugyanakkor úgy gondolja, hogy az OVB kénytelen lesz a tandíjról szóló népszavazási kezdeményezést is támogatni az AB döntése alapján.

Áder János (Fidesz) a csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, a Fidesz azt kéri az OVB-től, hogy minél hamarabb hozzák meg döntésüket a tandíj fizetésről szóló népszavazási kérdéssel kapcsolatban is, így ugyanis egyszerre is lehet referendumot tartani a négy kérdésről, ami költséghatékony megoldás lenne. Áder János egyébként úgy gondolja, hogy akár már szeptember-november környékén meg lehet tartani a népszavazást. A Fidesz és a KDNP tudomásul veszi az Alkotmánybíróság végleges döntését arról, hogy a kormányzati felelősségvállalásról és a nyugdíjasok munkavállalási feltételeiről nem lehet népszavazást tartani – tette hozzá az ellenzéki politikus.

A tandíj mellett még a vizitdíj kérdése volt az, amelynél a taláros testület megsemmisítette az OVB elutasító határozatát, a vizitdíjjal kapcsolatos kérdésnél azonban már az ellenzék sem bizakodó, a kérdés ugyanis már a költségvetésben szerepel, a büdzsét érintő kérdésekben pedig nem lehet népszavazást tartani. “A kormány sunyi módon a költségvetés bástyái mögé bújt” – fogalmazott Áder János, hozzátéve, hogy ha külön törvényben és nem a költségvetésben szerepelteti a kormány a vizitdíjat, akkor erről is lehetett volna népszavazást tartani.

Rubovszky György, kereszténydemokrata politikus pedig azt mondta, a két elutasított kérdés miatt van egy kis keserű szájízük, de tudomásul veszik az AB döntését.