Fidesz: Az egészségügyi ellátás nem jog, hanem kiváltság lesz

A Fidesz szerint a több-biztosítós rendszer következménye az lehet, hogy a “gazdag meggyógyul, a szegény pedig meghal”. Pelczné Gáll Ildikó, a legnagyobb ellenzéki párt alelnöke hétfői tájékoztatóján elmondta, hogy az új modell bevezetésével az egészségügyi ellátás ezentúl nem jog, hanem kiváltság lesz. A világ azonban nem erre tart – hangsúlyozta a politikus.

Az alelnök több külföldi példát említett, ahol már bevezették a több-biztosítós rendszert. Elmondása szerint még a 90-es évek elején az akkori Csehszlovákiában álltak át a modellre, de ezt Csehország és Szlovákia azóta is nyögi, mert a verseny következtében nem történt minőségi változás, ráadásul több biztosító is egyszerűen eltűnt a befizetett pénzzel. Pelczné Gáll Ildikó példaként említette még Németországot, ahol a rendszer bevezetésével a működési költségek, így a járulékok is emelkedtek, illetve Svájcot, amely épp most akar visszatérni az egybiztosítós modellre.
A politikus említett egy 2004-es OECD felmérést, amely szerint nem tudnak olyan országot, ahol bevált volna a több-biztosítós modell. Ezen kívül egy EU-tanulmány is kimondta már , hogy az állami biztosító működési költsége a legkisebb és az teremti meg leginkább az esélyegyenlőséget – tette hozzá.

Pelczné Gáll Ildikó kiemelte, hogy jelenleg az egészségügyet fejleszteni kell, de nem a modellváltás a reform kulcsa. Hiszen semmi nem indokolja a több-biztosítós rendszerre való átállást. Ez egy törpepárt véleménye – fogalmazott a politikus – és a Fidesz bízik benne, hogy a lovasberényi megbeszélésen – ahol eldől, hogy lesz-e több biztosító – a kormány a józan eszére hallgat és nem fogadja el.