Fidesz: az egészségügyi csomag már most hatályát vesztette

A Fidesz szerint az új egészségügyi program értelmetlen, illetve hatályát vesztette. A kormány reálértéken 40-50 milliárd forinttal kevesebbet szán ugyanis az egészségügy finanszírozására jövőre az ideihez képest. Ez azt jelenti, hogy a kórházak 6-7 százalékkal kevesebb forrásból gazdálkodhatnak, a háziorvosoknak pedig 2 milliárddal kevesebb jut – közölte a Fidesz szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter elmondta: a helyzet rendezését célzó “Biztonság és Partnerség” program egy szót sem ejt az alkotmányellenesen bezárt kórházak újranyitásáról, és azt sem garantálja, hogy a betegek ezentúl időben hozzájutnak a szükséges ellátáshoz. Nem foglalkozik a teljesítményvolumen-korláttal sem, amely egy “rendszeridegen és felesleges szabályozás”, és a miniszter ígérete szerint megszüntetnek – tette hozzá a szóvivő.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy a kormány elfogadta a “Biztonság és Partnerség – Feladatok az egészségügyben” című programot, meghatározta a végrehajtáshoz szükséges lépéseket és törvénymódosításokat, amelyeket a szükséges egyezetések után október 15-ig kell a kormány elé terjeszteni.

A társadalmi egyeztetésen 600 oldalnyi észrevétel érkezett a program tervezetéhez, körülbelül 90 szervezettől és 40 magánszemélytől. Most a program végrehajtásához szükséges törvénymódosítások egyeztetése tart. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerdán azt mondta, hogy a szaktárca a törvények, illetve jogszabály-módosítások előkészületeibe nem vonta be a szakmai szervezeteket.