Fidesz: Az APEH büntetőakciókkal fenyegeti a túlélésért küzdő vállalkozásokat

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy mondjon le az elvárt adóról. A párt elfogadhatatlannak tartja, hogy a kollektív bűnösség alapján meg akarják sarcolni a túlélésért küzdő kis-, és középvállalkozásokat, amelyeket az adóhatóság büntetőakciókkal fenyeget.

Az összes hazai vállalkozás 99 százalékát teszik ki a kis-, és középvállalkozások. Közülük 400 ezernek nem képződik eredménye és jövedelemképességük az uniós átalg tizede. A kormánynak ahelyett, hogy megsarcolja, inkább segítenie kellene ezen vállalkozásokat, javítani versenyképességüket – mondta csütörtöki tájékoztatóján Szatmáry Kristóf, a Vállalkozók Pártjának alelnöke, a Fidesz frakció tagja. A várt 30 milliárd forintos bevételt a kormánynak inkább saját luxuskiadásaiból kellene megspróolnia, így például az új kormányzati negyedre szánt milliárdokból – tette hozzá.

Az ellenzéki párt szerint elfogadhatatlan az új adó behajtási módja is. A tervezett szabályozás szerint ugyanis a vállalkozásoknak kell bizonyítania veszteségességüket, holottt a legtöbb országban nem nekik, hanem az adóhatóságnak kell indokolnia, hogy jogos az adó kivetése – mondta az ellenzéki politikus.

A tervezett új szabályozás alapján a válalkozásoknak külön nyomtatványt kell benyújtaniuk az adóhatóságnak. Ez azon túl, hogy plusz adminisztrációs terhet jelent, valójában a vállalkozások listázása, amely félelmet kelt – mondta Szatmáry Kristóf.

A kormány múlt szerdán jelentette be: az Alkotmánybíróság által megsemmisített elvárt adóról szóló törvény helyett új szabályozást bevezetését tervezi július 1-től. Ennek lényege az lenne, hogy azoknak a vállakozásoknak, amelyek veszteségesnek minősülnek, illetve adóalapjuk nem éri el a korrigált bevétel két százalékát, külön nyomtatványt kell majd benyújtaniuk az APEH -nek, és bizonyítaniuk kellene azt, hogy veszteségesek. Az új elképzelésről még egyeztet a kormány az érintett vállakozói szervezetekkel, a kabinet a végső döntést március 28-án hozza meg.