Fidesz: Az állam ne adja el a kastélyokat!

Az átmeneti kormány ne privatizálja a milliárdokért felújított illetve karbantartott, műemlékvédelem alatt álló kastélyokat – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Bencsik János, a Fidesz országgyűlési képviselője. Az ellenzéki politikus hozzátette: a kormány a profitérdekeket a közösségi érdekek elé helyezi. A fideszes politikus arra figyelmeztetett, hogy kormányra kerülésük esetén felülvizsgálják a kétes privatizációs szerződéseket.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. néhány héttel ezelőtt 10 magyarországi kastély tulajdoni- illetve üzemeltetői jogának magánkézbe adását kezdeményezte a kulturális tárcánál. Az acsai, soponyai, bajnai, gyulai, iskaszentgyörgyi, tatai, dégi, füzérradványi, lovasberényi és fertőrákosi kastélyok hasznosítása érdekében az MNV az uniós pályázatok felfüggesztését is javasolja a szaktárcának. A kastélyok többsége a Balaton, a Velencei-, a Fertő és a Tatai-tó környékén van, így a vevők biztos megtérülésre számíthatnak – mondta Bencsik János.

Az ellenzéki politikus felszólította az érdeklődő befektetőket, hogy ne vegyenek részt az “átmeneti kormány kétes privatizációs ügyeiben”, mert azokat a Fidesz – kormányra kerülése esetén felülvizsgálja, és a szerződéseket akár meg is semmisíti. Bencsik János azonban bízik benne, hogy a kulturális tárca vezetője nem fogadja el az MNV Zrt. javaslatát.