Fidesz: az a gyanús, aki nem gyanús

A Fidesz azt követeli a kormánytól, hogy ne akarja megfélemlíteni és megsarcolni a vállalkozókat a vagyonosodási vizsgálatokkal. Szatmáry Kristóf, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: az APEH kormányutasításra vagyonosodási vizsgálatokkal zaklatja a gazdaságpolitikáját bíráló vállalkozókat, és azokat, akik visszaigényeltek regisztrációs adót.

A vagyonosodási vizsgálat célja már nem az, amit eredetileg hangoztattak, hanem a néhány milliós tagi kölcsön lett az ellenőrzések legfontosabb terepe – mondta Szatmáry. A milliárdossá lett egykori párt- és KISZ-titkároknak nincs félnivalójuk, mert fodrászokat, asztalosokat vizsgál az APEH, olyanokat, akik kényszervállalkozók, és a veszteséget pótolják saját zsebükből befizetett tagi kölcsönnel – tette hozzá.

Ha Gyurcsány Ferencnek és barátainak nem kell félniük vagyonuk miatt, akkor senkinek se kelljen, mostanra ugyanis már kabaréországban élünk, amelyben az a gyanús, aki nem gyanús – mondta Szatmáry Kristóf.

A Független Hírügynökség kérdésére Szatmáry Kristóf nem említett konkrétumokat arra, hogy a kormány utasította volna a vele egyet nem értő gazdasági szereplők ellenőrzésére az APEH-et, illetve hogy a regisztrációs adót visszaigénylők ellen indulna vagyonosodási vizsgálat.

A fideszes politikus is találgatásokat említett, ezért szerinte az adóhivatalnak átláthatóvá kell tennie a vagyonosodási vizsgálatok kiválasztási szempontjait, rendszerét.