Fidesz: az a cél, hogy fiatalok itthon találják meg boldogulásukat

Budapest, 2012. október 16., kedd (MTI) – Az a cél, hogy fiatalok hazatérjenek, és itthon találják meg boldogulásukat – reagált a Fidesz szóvivője ellenzéki pártok keddi sajtónyilatkozataira az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Selmeczi Gabriella emlékeztetett, hogy a fiatalok elvándorlása még a szocialista kormányok idején vált tömegessé. Egyrészt könnyebbé vált a külföldi munkavállalás, így a fiatalok, akik tapasztalatot akartak szerezni, elindultak.

A kormánypárti politikus szerint válság idején ezek a folyamatok mindenhol felerősödnek. Mint kiemelte: egyfelől megértik, hogy a fiatalok tapasztalatot szerezni elmennek külföldre pár évre, de az a cél, hogy hazatérjenek és itthon találják meg a boldogulásukat.

Igyekeznek megteremteni ennek feltételeit, a munkahelyvédelmi akciótervben az egyik célcsoport a pályakezdők, a 25 év alatti fiatalok – zárult a kommüniké.

Az MSZP szerint Orbán Viktornak és a Fidesznek már most olyan lépéseket kellene tennie, amelyekkel megállíthatja a fiatalok elvándorlását – közölte Winkfein Csaba, az MSZP elnökségi tagja kedden az MTI-vel.

Orbán Viktor a TV2 Napló című műsorának vasárnap sugárzott riportjában azt mondta, ha pártja megnyeri a 2014-es választást, hat év múlva Magyarország olyan hely lesz, ahová a külföldre vándorolt összes magyar fiatal haza akar majd térni. Az MSZP-s politikus közleményében erre reagálva közölte, pártja felszólítja a Fideszt és Orbán Viktort, hogy ne várjon hat évig, hanem lásson hozzá egy olyan ország építéséhez, ahol jó élni. “Ha erre nem képes, mondjon le” – tette hozzá.

Az LMP kedden szintén közleményben azt írta: véleményük szerint a biztos egzisztencia megteremtésével és a Fidesz-kormány okozta kiszámíthatatlanság felszámolásával meg lehet állítani a fiatalok elvándorlását. A Lehet Más a Politika múlt héten bemutatott alternatív költségvetésében 310 milliárd forint pluszforrást adna a társadalmi felemelkedés elősegítésére.

A jobbikos Volner János keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt: 2010 óta másfélszeresére nőtt a kivándorlást tervező fiatalok száma és a 30 év alatti fiatalok fele vállalna külföldi munkát.

– MTI –

Címkék: ,