Fidesz: Alkotmánysértő állapot áll fenn

Négy követeléssel áll a Fidesz a kormány elé Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárásával kapcsolatban. Az ellenzéki párt szerint azonnal le kell állítani az intézet megszüntetését és vissza kell hívni a megszüntetést végző miniszteri biztost. Azt is el akarják érni, hogy az egészségbiztosító és a kormány ne szüntesse meg az OPNI finanszírozását és nyilvánítsák szakkórházzá az intézményt – mondta Mikola István, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

A sajtótájékoztatón szintén felszólaló Balog Zoltán (Fidesz) Lenkovics Barnabás emberjogi biztos korábbi felvetéseire emlékeztetett: az OPNI bezárásával sérülnek a betegek, a dolgozók és egy család tulajdonhoz való joga is. A betegek joga akkor, amikor nem kapnak ezentúl megfelelő ellátást, a dolgozóké, amikor arra utasítják őket, hogy ne nyilatkozzanak a médiának, és a Schwartzer-családé, amikor az általuk adományozott épületet jogszerűtlenül akarják eladni. Schwartzer Ferenc 140 évvel ezelőtt adományozta ugyanis a hazai elmeügynek az ingatlan azzal a megkötéssel, hogy ha az idő előtt megszűnik, akkor a családra száll vissza a tulajdonjog – fogalmazott az Országgyűlés emberjogi bizottságának elnöke. Hozzátette: ki lehet jelenteni, hogy alkotmánysértő állapot áll fenn.

A Fidesz arra szólította fel a kormányt, hogy állítsa le az OPNI megszünetését és azt is követelik, hogy hívják vissza Tasnádi Zoltán miniszteri biztost, aki – ahogy Mikola István fogalmazott – minden jel szerint részt vesz a nagyértékű ingatlan privatizációjának előkészítésében. A Fidesz szerint nem szabad leállítania egy hónap múlva az OEP-nek és a kormánynak az intézmény finanszírozását – mondta az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes alelnöke. Hozzátette: azt a felvetést is meg kéne fontolnia a kormánynak, hogy országos intézményből nyilvánítsák az OPNI-t szakkórházzá.