Fidesz: a több-biztosító több járulékot is jelent

A Fidesz szerint a több-biztosítós rendszer bevezetése az egészségügyben akár meg is tízszerezheti a biztosítók működési költségeit, ami a betegek által fizetett járulékokat is emelné, valamint jelentősen nőne a várólisták száma és hossza is – jelentette ki az ellenzéki párt alelnöke csütörtökön Budapesten.

Varga Mihály szerint az átalakítás azt a két dolgot tenné tönkre amiben a jelenlegi egybiztosítós modell versenyképes: a rövid várólistákat és az alacsony működési költségeket.

Az ellenzéki politikus nemzetközi példákra hivatkozva elmondta: Angliában ma 858 ezer ember van várólistán és egyes esetekben 9-12 hónap is lehet a várakozási idő.
Kaliforniában pedig az egy biztosítós 2-3 százalék helyett 25-35 százalék a biztosítók működési költsége, vagyis azaz összeg amit nem gyógyításra fordítanak a biztosítók. Varga Mihály emlékeztetett: több-biztosító esetén fizetni kellene a járulékokból a felsővezetők fizetéseit, az adminisztrációt, a részvényesek nyereségét és a hirdetési kölstégeket is.

A Fidesz szerint ezeket a költségeket a biztosítók csak a betegekre tudják hárítani, ezért több biztosító esetén emelkednének a járulékok is.