Fidesz: A szociális biztonságot veszélyezetti a több-biztosítós rendszer

A Fidesz szerint a több-biztosítós rendszer bevezetése a kormányzati politika alapvető eszméjével, a szolidaritás és a szociális biztonság eszméjével ütközne. Navracsics Tibor, a párt farkcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: hiába lesz törvényi előírás az, hogy a biztosítóknak mindekivel szerződniük kell, a nemzetközi példák alapján magántársaságok elsősorban a fiatal, egészséges, jól kereső ügyfeleket keresik majd, így éppen a segítségre szorulókat érintheti hátrányosan az új rendszer.

Az ellenzéki politikus szerint a több-biztosítós rendszer csak tovább mélyíteni a társadalmi szakadékot, aki szegény még szegényebb lesz és nem lesz esélye a felzárkózásra. A kormányzati politika feladata pedig éppen az lenne, hogy megakadályozza ezt a kettészakadást, ráadásul még azoknak is többet kell majd fizetniük, akik bent maradnak a rendszerben. Navracsics Tibbor megismételte, hogy a Fidesz szerint továbbra is az jelentené az egyetlen megoldást, ha önálló nemzeti egészségbiztosító hoznának létre, amellyel közvetlenül a parlament felügyelete alá kerülne az egészségbiztosítás.

A Fidesz szerint, a kormány is kezdi belátni, hogy ez elhibázott lépés volt a vizitdíj bevezetése. Úgy látják, ezt bizonyítja az is, hogy várhatóan szerdán dönt a kormány arról: bővíti a vizitdíj alól mentesülők körét.Sporthírek