Fidesz: a postatörvény védi a hazai fogyasztókat és a Magyar Postát

Budapest, 2012. október 30., kedd (MTI) – A Fidesz szerint az Országgyűlés hétfőn egy olyan törvényt fogadott el a postai szolgáltatásokról, amely védi a hazai fogyasztókat és a Magyar Postát. A kormánypárt ugyanakkor nyitott a szabályozás későbbi módosítására.

Nyitrai Zsolt képviselő az erről szóló közleményét kedden juttatta el az MTI-hez. Eszerint a Fidesz által stratégiai fontosságúnak tartott Magyar Posta meghatározó szerepét a piacnyitás után is meg kell tartani, ennek érdekében a képviselőik számos módosító javaslatot nyújtottak be az előterjesztéshez.

“Fontosnak tartjuk, hogy a fogyasztók védelme érdekében az új piacra lépő társaságok esetében szigorú feltételeknek kelljen megfelelni, és ezek fennállását az arra illetékes hatóságok folyamatosan vizsgálhassák” – olvasható a közleményben.

A frakció álláspontja szerint az egyik legnagyobb hazai foglalkoztató, a Magyar Posta stratégiai pozícióját további közszolgáltatásokkal kell majd erősíteni.

Az elfogadott jogszabálynak a frakció közlése szerint rugalmasnak kell lennie, ezért a Fidesz nyitott a piacnyitást követően a Magyar Posta stratégiai helyzetének megóvása érdekében a szabályozás esetleges módosítására.

Hétfőn a postai szolgáltatások liberalizációjának utolsó lépéseként az Országgyűlés megszüntette a Magyar Posta eddig megmaradt monopol helyzetét, így a teljes magyar postai piac megnyílt a magánszektor előtt. Az új postai keretszabályozás 2020 végéig egyetemes postai szolgáltatóként határozza meg a Magyar Postát, amit a tárcavezető indoklásában azzal magyarázott, hogy a piaci nyitás mellett továbbra is szükség van egy olyan szolgáltatóra, amely biztosítja a mindenkinek elérhető és megfizethető hagyományos postai szolgáltatásokat.

– MTI –Sporthírek