Fidesz: a magyar vasút nem vállalati ügy

A hazai vasúthálózat leépítése ellen tiltakozik a Fidesz. A legnagyobb ellenzéki párt szerint a kormány átgondolatlanul kezeli az ügyet, és ahelyett, hogy fenntartaná az állami felelősséget, kikerüli a tennivalót, és elsorvasztja a közösségi közlekedést. Ez nemcsak a vidék érdekeivel, hanem az EU alapelveivel és az uniós országok gyakorlatával is ellentétes – mondta Fónagy János fideszes képviselő csütörtökön.

A MÁV a közelmúltban hat féle változatban küldte el a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak (GKM) a 2008-as menetrendet. A hatból négyben a még meglévő mellékútvonalak leállítását vetíti előre, s a tervek felében a fővonalak 20 százalékát is csökkentené – mondta Fónagy János.

A kötött pályás rendszer biztonságos és környezetkímélő, a magyar vasút mégis rossz irányba megy. A MÁV helyezete nem vállalati ügy, nem lehet profit alapon megítélni, az állam azonban gyakorlatilag csak a tranzit útvonalakért vállal felelősséget – hangsúlyozta a fideszes képviselő. Fónagy szerint a vasúti közlekedés nagy részét az államnak közösségi szolgáltatásként kellene megvásárolnia úgy, hogy közben fenntartja a felelősséget és folyamatosan ellenőrzi, illetve megköveteli a minőséget.