Fidesz: a magyar föld valóban nem eladó nagybirtokosoknak és spekulánsoknak

Budapest, 2015. szeptember 4., péntek (MTI) – A magyar föld valóban nem eladó az olyan nagybirtokosoknak és spekulánsoknak, mint az LMP-s Sallai R. Benedek – így reagált a Fidesz-frakció arra, hogy A magyar föld nem eladó! szlogennel demonstrációt szervez az LMP az állami termőföldek privatizálása ellen.

Sallai R. Benedek “úgy akart bevásárolni állami földekből, hogy céghálóin keresztül próbálta meg kijátszani a törvényeket, hogy több mint 2300 hektáros nagybirtokot építsen” – fogalmazott a Fidesz-frakció az MTI-nek küldött pénteki közleményében.

A kormánypárt hangsúlyozta: földpolitikájuk a kisbirtokosokat és a családi gazdaságokat kívánja segíteni, hogy a föld a helyben lakó gazdáké legyen, az állami tulajdonú termőföldek megvásárlásának lehetősége is nekik szól.

A kétmillió hektár állami föld 80 százaléka továbbra is az államé marad, a most eladásra kijelölt 380 ezer hektárnyi termőföld értékesítése pedig nyílt árveréseken, kizárólag piaci áron történhet – írták, azzal folytatva, hogy vásárló kizárólag helyben lakó, legfeljebb 300 hektárral rendelkező földműves lehet, “jogi személyek, külföldiek, spekulánsok, nem földművesek vagy nem helyben élők biztosan nem juthatnak állami földhöz”.

A Fidesz-frakció azt is megjegyezte, hogy zömében 10 hektár alatti területeket értékesítenek majd, amelyeket az állam nem művel. Az értékesített földekre pedig húszéves eladási tilalmat és állami elővásárlási jogot kötnek ki.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s