Fidesz: a kormánynak fogalma sincs, hogy alakul a jövő évi büdzsé

A Fidesz szerint a kormány árt a legtöbbet a magyar gazdaságpolitikai folyamatoknak azzal, hogy hiteltelen ígéreteket tesz, amiket nem tart be. Többször is elhangzott, hogy jövőre csökkennek a közterhek, de a 2009-es költségvetésről szóló tervezetben szó sincs adó- és járulékcsökkentésről. Az anyag ellentmondásokkal teli, és hiányoznak belőle a foglalkoztatás bővítésére, illetve a gazdaság élénkítésére vonatkozó konkrét elképzelések is – közölte Tállai András, a Fidesz parlamenti képviselője szombati sajtótájékoztatóján.

Tállai András szerint az utóbbi időben az elemzők sokkal borúsabban látják az ország gazdasági teljesítményét; már az évi 2,4 százalékos növekedést is nehezen tarthatónak látják, és úgy vélik, a gazdasági teljesítőképességet tekintve jövőre is sereghajtó lesz az ország. A Fidesz szerint ez nem is csoda, hisz az államadósság folyamatosan nő, és az emberek is egyre rosszabbul élnek, életszínvonalukat már csak kölcsönökből tudják fenntartani. Egy év alatt 11 ezerrel nőtt a munkanélküliek aránya, az infláció 7 százalék közelében marad, és az építőipar is mélyrepülésben van – mondta a politikus.

A Fidesz szerint mindez a jövő évi költségvetésről szóló, úgynevezett tervezési köriratból is kitűnik. Ez az első fontos dokumentum a büdzséről, de a kormány szemmel láthatóan nem vette figyelembe a szakértők véleményét. Olyan, mintha a készítői nem is olvasták volna a kormányprogramot, illetve nem veszik tudomásul, hogy jelenleg kisebbségi kormányzás van Magyarországon – mondta Tállai András. A Fidesz-képviselő komolytalannak nevezte az anyagot, mondván hogy az nem szól arról, hogyan csökkentenék a családok terheit, és nincsenek benne konkrét elképzelések a gazdaság élénkítéséről sem.

Tállai András szerint ez a kormány felelőtlenségét mutatja. Veres János szokás szerint mindent tagad, Bajnai Gordon döntések helyett az egyeztetésekben bízik – Gyurcsány Ferenc pedig elnyerhetné a legtöbbet ígérgető miniszterelnök címet – mondta. A Fidesz szerint a kormányfőnek át kellene gondolnia, hogy mibe kerül az országnak a kisebbségi kormányzás. Magyarország érdeke az, hogy tiszta helyzetet teremtsenek, vagyis előrehozott választásra van szükség – hangsúlyozta a képviselő.Sporthírek