Fidesz: a kormánynak csak PR ötletei vannak a válságra

A pénzügyi válság azonnali döntéseket követel, de a kormány csak PR fogásokat alkalmaz és látszatintézkedéseket tesz – véli a Fidesz. A legnagyobb ellenzéki párt szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Gyurcsány-féle kisebbségi kormány fel sem fogja, mi történik a piacon, ezért nem képes megfelelő válaszokat adni rá. A helyzet óráról órára változik; ha megértenék ezt, nem az egyeztetésen gondolkodnának, hanem válaszlépéseket tennének – mondta Szijjártó. A szóvivő közölte: még nem kaptak meghívót a nemzeti csúcsra, a részvételről csak ennek kézhezvétele után nyilatkoznak.

A Fidesz álláspontja szerint a hazánkat is érintő gazdasági válság következményeit csak egy cselekvőképes kormány tudja kezelni. A jobboldal szerint azonnal vissza kellene vonni a költségvetési törvényjavaslatot, és az adócsomagot is át kellene alakítani. A fennmaradásuk érdekében a kis- és középvállakozásoknál kell hagyni a pénzt, különben elbocsátásokra kényszerülnek és ez drámai mértékű munkanélküliséget okozhat – mondta Szijjártó. A Fidesz elkerülhetetlennek látja az adócsökkentést, ezért alkalmatlannak tarták a baloldal 12 pontját arra, hogy kezelje a válságot. Ez ugyanis befagyasztaná a béreket, és csak még tovább mélyítené a válságot – hangsúlyozta a szóvivő.

A vasárnapi sajtótájékoztatón a KDNP szóvivője is ismertette pártja álláspontját. Halász Zsuzsa elmondta: egyetértenek a Fidesszel abban, hogy új költségvetési törvényjavaslatot kell alkotni, amely továbbra is a konvergencia program célkitűzéseit tartja szem előtt. Ők is elfogadhatatlannak tartják a reálbérek befagyasztását, mivel véleményük szerint ezzel a leginkább leterhelt réteget sújtaná a válság, és a nyugdíjakat is befagyasztaná. A KDNP arra kéri az érdekképviseleteket, hogy álljanak ki a dolgozók mellett, és minden rendelkezésükre álló eszközzel próbálják ellentételezni azt nyomást, amely a kormány részéről a munkaadókra nehezedik – mondta a szóvivő.