Fidesz: a kormány vonja vissza az adótörvény módosítási javaslatot

Az adótörvény módosítások alkalmatlanok az Egyesült Államokból Nyugat-Európán keresztül begyűrűző gazdasági válság kezelésére. Ezért a kormánynak vissza kellene vonnia az adó-, és a költségvetési törvényjavaslatot – mondta Varga Mihály, a Fidesz vezérszónoka, az adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat szerdai parlamenti általános vitájában. A politikus azt mondta: szerinte a kormány nincs tisztában azzal, hogy a magyar gazdaság valójában milyen helyzetben van.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány néhány napja azt mondta, hogy semmilyen hatása nem lesz a magyar gazdaságra a világgazdasági válságnak. Ezzel szemben szerdán, a Budapesti Értéktőzsdén papírokat kellett felfüggeszteni, az ipari termelés hét éves mélypontot ért el, vagyis a válság már itt van – emelte ki a volt pénzügyminiszter.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány a konvergencia programban 2009-re 4 százalékos gazdasági növekedést irányzott elő, míg szakértők inkább a 2 százalékos növekedést tartják reálisnak. Varga Mihály szerint a kormánynak nincs diagnózisa a magyar gazdaság állapotára, így a megfelelő terápiát sem tudja meghatározni.

Véleménye szerint az adótörvény módosítások alkalmatlanok a válság kezelésére. Utalt arra, hogy a javaslat ugyan eltörli a 4 százalékos vállalkozói különadót, ám ezzel szemben a társasági adó mértékét 16-ról 18 százalékra emeli, ami szerinte összességében növeli a cégek adóterheit, ezen keresztül pedig a magyar gazdaság versenyképességét rontja, mert egy külföldi befektető döntése előtt először a pályázók társasági adó alapját hasonlítja össze.

Varga Mihály emlékezetett arra, hogy az Európai Unió 27 tagállama adóterhelését vizsgálva Magyarország a második helyen található, és csak Belgiumban nagyobb a terhelés. Ezt mérsékelni a kormány szándékai szerinti szigorúbb adóellenőrzésekkel, a gazdaság kifehérítésével szerinte nem lehet, csak kizárólag érdemleges adóteher csökkentéssel.

“A Fidesz fenntartja korábbi javaslatát: az adórendszerben a hosszú távú kiszámíthatóság, a munkát és a családokat terhelő adók mérséklésére. Az adórendszer vegye figyelembe, hogy egy jövedelemből hány embert tartanak el. Ezért a Fidesz ilyen tartalmú törvénymódosításokat nyújt be a jövő évi adótörvény javaslathoz” – hangsúlyozta a politikus.

Hozzátette: javasolják a gyermekek után járó adókedvezmények bevezetését, az iskolakezdési terhek csökkentését, az alapvető élelmiszerek és a távfűtés kedvezményes általános forgalmi adó kulcs alá vonását.