Fidesz: a kormány ne emelje a jegyárakat!

A vonat- és buszjegyek tervezett emelése ellen tiltakozik a Fidesz. Az ellenzéki párt szerint a kormány ezzel főleg az amúgy is nehéz helyzetben lévő családok terheit növelné, ráadásul bizonytalanságban tartja az embereket, hisz továbbra sem tudni, hogy pontosan mennyivel kerül majd többe a közlekedés, illetve hol szüntet meg újabb szárnyvonalakat a MÁV.

Az eddigi információk alapján a kormány május elsejétől a vonaljegyeket átlagosan 17, a buszjegyeket pedig 4 százalékkal emelné, a kedvezményekről azonban nem tudni biztosat.

A kormány 10 milliárdos bevételt vár a jegyárak emeléséstől, ez azonban elfogadhatalan, ha azt vesszük, hogy eközben 31 milliárd forintot költ a kormányzati negyedre – mondta Ágh Péter fideszes képviselő szerdán. A tömegközlekedésben tervezett változtatások teljesen ellentétesek az uniós közlekedéspolitikával, a vasúti szárnyvonalak megszüntetésével pedig kiszámíthatatlanná válik a vidéki közlekedés – tette hozzá.

A Fidesz szerint a fiatalokat, pontosabban az ingázó diákokat érinti majd a legérzékenyebben a tervezett emelés. A tömegközlekedés drágítása újabb lépés az iskolázottság, illetve az esélyegyenlőség ellen – fogalmazott a képviselő.

A Fidesz azt várja a kormánytól, illletve Kóka János gazdasági és közlekedési minisztertől, hogy vonja vissza a tervezett áremelést.

Címkék: , ,