Fidesz: a kormány megadta a halálos döfést a mentőszolgálatnak

A Fidesz szerint “halálos döfést” mér a mentőszolgálatra a kisebbségi kormány azzal, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében mindössze egy százalékkal növelte a tavalyihoz képest az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ) szánt pénzt – mondta csütörtökön újságíróknak Koszorús László, a Fidesz országgyűlési képviselője. Az ellenzéki politikus azt is kifogásolta, hogy Székely Tamás egészségügyi miniszter – tudomásuk szerint – hírzárlatot rendelt el az OMSZ-nál.

A jövő évi költségvetés tervezetéből az derül ki, hogy mindössze egy százalékkal kapna majd nagyobb összeget az OMSZ a tavalyinál, holott az infláció ennek többszöröse lesz. Koszorús László szerint a kisebbségi kormány ezzel halálos döfést mér a mentőszolgálatra. Ezért felszólítják a kormányt, különítsen el plusz forrásokat erre a célra, hogy a szakszerű ellátás zavartalan legyen.

Az ellenzéki politikus kifogásolta azt is, hogy – tudomásuk szerint – Székely Tamás egészségügyi miniszter hírzárlatot rendelt el az ügyben. Azaz a mentőszolgálattól senki sem nyilatkozhat az ottani “katasztrofális állapotokról”.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány “egészségügyi ámokfutása” 2002 óta tart, azóta kórházakat zártak be, az orvosok elhagyják a pályát, a mentőautókat nem szerelik fel klímával, a navigációs rendszert pedig a dolgozók saját pénzükből veszik meg. Megesik, hogy a mentő 15 percen túl érkezik meg az adott címre – tette hozzá.