Fidesz: a kormány hülyének nézi az embereket!

A kormányzati negyeddel hülyének nézte az embereket a kormány – jelentette ki Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvívője keddi sajtótájékoztatóján. Balsai István a legnagyobb ellenzéki párt országgyűlési képviselője hozzátette: a kormány nemcsak az embereket, hanem a parlamenti többséget is hülyének nézi. A politikus hangsúlyozta: továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy vizsgálóbizottság tárja fel a beruházás részleteit. Veres János pénzügyminiszter állítja: a költségvetés nyereséggel függesztette fel az előkészületeket.

Cser-Palkovics András úgy fogalmazott, hogy a kormányzati negyeddel 10 milliárd forintot költöttek el – a semmire. Ráadásul több száz millió forint jutott a megbízási díjakkal a kormány holdudvarának is. A teljes összegből 7,1 milliárdot költöttek az ingatlanfejlesztésre (a Váci út melletti ingatlanok árát a MÁV Zrt. kapta), a fennmaradó 3 milliárdot pedig a meghiúsult projektre költötték. A helyettes szóvivő arról is beszélt, hogy decemberben, amikor már biztos volt, hogy nem lesz kormányzati negyed, még 20 millió forintot szétosztottak jutalomként felesleges munkáért.

A Balsai István szerint nemcsak az embereket, a parlamenti többséget is hülyének nézték. Például akkor, amikor azt mondták, hogy forgalmi értéke van az ingatlannak, méghozzá 1 milliárddal több, mint amennyit “elpocsékoltak rá” – fogalamazott. A fideszes képviselő úgy véli, mivel az ingatlannak nincs piaci összehasonlító adata, nem beszélhetünk forgalmi értékről. Arra is kíváncsiak, hogy az a szakértő, aki ezt megállapította, milyen pályáztatáson és mennyiért mondta ezt a “képtelenséget”- tette hozzá.

Balsai István leszögezte: a Fidesz még jobban ragaszkodni fog ahhoz a korábbi javaslatához, hogy parlamenti vizsgálóbizottság tárja fel a beruházás részleteit, és derítse ki, hogy ki volt az értelmi szerzője a kormányzati negyednek. Az ellenzéki képviselő hangsúlyozta: senki nem kerülheti el a felelősségre vonást és az elszámoltatást.

A keddi kormányszóvivői tájékoztatón Veres János pénzügyminiszter elmondta, hogy a kormányzati negyeddel kapcsolatos összes kiadás 9 és fél milliárd forint volt, a MÁV-tól 8 és fél milliárdért megvásárolt ingatlan piaci értéke időközben egymilliárddal gyarapodott. Az értékbecslést végzőt közbeszerzési pályázaton választották ki – tette hozzá. Szerinte a költségvetés szempontjából mindegy, milyen jogcímen adnak pénzt a MÁV működésére. A miniszter – kérdésekre válaszolva – többször is feltételezésnek nevezte, hogy a MÁV-nak – a vállalat állítása szerint – 5 milliárdjába került a terület kiürítése és a rajta lévő javítóüüzem elköltöztetése. Ha így volna, az azt jelentené, hogy mégsem hozott nyereséget a fel nem épült kormányzati negyed.