Fidesz: a kormány helyett a bűnösök fizessenek a csepeli galvániszap elszállításáért!

Környezetvédelmi bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tett a rendőrségen a Fidesz-KDNP a csepeli galvániszap ügyében. Az ellenzéki párt képviselői azt mondják: bizonyítékaik vannak bizonyos emberek és cégek ellen. A Fidesz örül annak, hogy a környezetvédelmi tárca kiírta a közbeszerzési pályázatot a galvániszap elszállítására, ugyanakkor arra kérik a minisztériumot, hogy ők is tegyenek büntetőfeljelentést az ügyben, hogy a kormány helyett a bűnösök fizessék ki a 60 millió forintot, amennyibe a kármentesítés kerül.

Környezetvédelmi bűncselekmény gyanúja miatt tett feljelentést a rendőrségen a Fidesz a csepeli galvániszap ügyében. Bár a feljelentést a jog sajátossága ismeretlen tettes ellen kellett megtenni, a fideszesek tudják, hogy kik állnak a környezetszennyezés mögött – mondta Illés Zoltán a Fidesz szakpolitikusa. Hozzátette, Németh Szilárddal, a Fidesz-KDNP csepeli frakcióvezetőjével együtt terjedelmes dokumentációt csatoltak a feljelentéshez, így szerinte a rendőrségnek nem lesz nehéz dolga megtalálni a felelősöket. Az ilyen bűncselekmény elkövetője 2-5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható – mondta Illés Zoltán.

A Fidesz dicséretesnek nevezte, hogy Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter betartotta az ígéretét és fellépett a csepeli galvániszap ügyében. A tárca augusztus közepén 60 millió forintos közbeszerzési pályázatot írt ki a veszélyes hulladék elszállítására és a szennyezett terület kármentesítésére. A tenderre azért volt szükség, mert a galvániszapot odaszállító és ott törvénytelenül tároló cég állítólag fizetésképtelen. A Fidesz hangsúlyozni kívánja, hogy örül a környezetvédelmi tárca erőfeszítéseinek, ugyanakkor arra kérik Fodor Gábor minisztert, hogy tegyenek ők is büntetőfeljelentést az ügyben, hogy a kormány helyett a valósi felelősök fizessenek, mert ez közös érdek. A Fidesz elküldi a bizonyítékait a tárcának is.