Fidesz: a kormány hazug marketingre költ a tejtermelők megmentése helyett

A Fidesz Békés megyei alelnöke szerint nem lehet komolyan venni a kormány azon ígéretét, hogy 18 milliárd forintos programmal segíti a tejtermelőket, mert 33 milliárdot elvontak a mezőgazdaságtól az elmúlt időszakban. Tolnai Péter erről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt Békéscsabán, ahol a krízishelyzetbe került tejtermelőkre hívták fel a figyelmet. Ha nem avatkoznak be az árképzésbe, a teljes tejtermelő ágazat csődbe mehet – tette hozzá a politikus.

Minden liter tejen 30 forint a termelők vesztesége – mondta Tolnai Péter a Fidesz “Igazi tejet az asztalra” címmel meghirdetett csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Fidesz Békés megyei alelnöke szerint katasztrofális a helyzet a tejtermelésben. A gazdák jóval az önköltségi ár alatt, literenként 45-55 forint között tudják csak értékesíteni a tejet. Bár Németországban és Franciaországban is hasonló a helyzet, ott a magyarországinál magasabb agrártámogatásokkal kompenzálják a gazdák veszteségét. A kormánynak be kell avatkoznia az árképzése, különben csődbe mennek a hazai termelők – tette hozzá Tolnai Péter.

A fideszes politikus megfogalmazása szerint a kormány cinikus és a termelőket semmibe vevő politikát folytat, amikor a gazdák megsegítése helyett hazug propagandára és marketingre költ. Tolnai Péter hangsúlyozta: egyre többen számolják fel az állatállományt, és ha ez így folytatódik, megszűnhet a tejtermelés Békés megyében.