Fidesz: a kormány eddig csak csökkentette a szűrővizsgálatok forrásait

A Fidesz szerint a kormány az elmúlt években csökkentette a pénzt, ami a szűrővizsgálatok kiterjesztését szolgálta volna. A vizitdíj és a kórházi napidíj további akadályt jelent a leginkább veszélyeztetett, szegény lakosság részére, hogy igénybe vehessék a szűrővizsgálatokat – reagált közleményben Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa a vasárnapi kormányszóvivői tájékoztatóra. A kormányszóvivő bejelentése szerint a kabinet javítani szeretne a szűrővizsgálatok rendszerén, és a következő hét évben 2,5 milliárd forintot szán a szűrővizsgálatok népszerűsítésére.

Az egy éve kiadott Zöld Könyv is inkább forráskivonásról szólt, mintsem a szűrővizsgálatok kiterjesztéséről, és a kormány a Népegészségügyi Programot sem hajtotta végre – közölte Pesti Imre. A 100 lépés programban ugyan szó volt a szűrővizsgálatok kiterjesztéséről, de azóta kiderült, hogy ez is csak propagandacélokat szolgált – fogalmaz a fideszes képviselő.

Az elmúlt időszakban a háziorvosok jogosítványait csorbították, akik így nem tudnak néhány nagyon elterjedt daganatos betegség esetében szűrővizsgálatot kezdeményezni. A vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése pedig további akadályt jelent a leginkább veszélyeztetett, szegény lakosság részére, hogy igénybe vehessék a szűrővizsgálatokat. Felmérések szerint ugyanis a legbetegebb szegény réteg jelentős része nem fordul orvoshoz a vizitdíj miatt. A kormányzati tettek és szavak tehát a betegségmegelőzés terén sem mutatnak összhangot – közölte az ellenzéki képviselő.