Fidesz: A kormány a gazdákkal fizetteti meg saját alkalmatlanságát

Az EU csaknem 10 milliárd forint bírság kiszabására készül a jogosulatlanul igényelt földtámogatások miatt. A gazdák az állam által kiadott és 2000 óta nem frissített térképek alapján adták be igényléseiket, ám az állam most mégis rajtuk kívánja behajtani az uniós bírságot – mondta keddi sajtótájékoztatóján a mezőgazdasági bizottság fideszes elnöke. Font Sándor szerint akár az uniós támogatások csökkentésével is járhat, ha nem pontosítják a földhivatali nyilvántartásokat. A politikus ezért kezdeményezi a szakbizottság rendkívüli ülésének jövő heti összehívását.

A következő napokban csaknem 19 ezer gazda kap értesítést arról, hogy jogosulatlanul igényeltek és kaptak uniós földtámogatást – mondta kedden az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke. Font Sándor hozzátette: a gazdáknak fejenként átlagosan félmillió forintot kell visszafizetniük. Azok azonban, akik nem fogadják el a döntést és fellebbeznek, a per jogerős lezárásáig nem igényelhetnek újabb támogatást.

A téves igénylések mögött a nem frissített földhivatali nyilvántartások és légifotók állnak. Az állam ugyanis a támogatások alapjául szolgáló 2000-es adatokat nem frissítette. A most várható bírság a 2005-ben igényelt támogatásokra vonatkozik. Az EU kérésére csak tavaly frissítették az adatbázisokat. Így az idén beadott igényléseken már nem szerepelnek azok a földterületek (utak, csatornák stb.) amelyek után nem lehet támogatást igényelni.

További gondot okoz, hogy sok gazdának osztatlan közös földtulajdonban van saját birtoka. A nyilvántartásokból azonban nem derül ki, hogy a teljes terület résztulajdonosai pontosan mely részek felett rendelkeznek. Emiatt sokszor előfordultak keresztigénylések, vagyis egyazon földterület után több gazda is kért támogatást.

A Fidesz szakpolitikusa szerint az osztatlan közös földterületek kimérésére az Orbán-kormány elkülönített egy nagyobb összeget, ám ennek jelentős részét a Medgyessy-kormány más célokra használta fel. Font Sándor emiatt kezdeményezni fogja az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága rendkívüli ülésének jövő heti összehívását.