Fidelitas: közös nyilatkozatban ítélnék el az ifjúsági szervezetek a szlovák államnyelv-törvényt

A Fidelitas nem érti, miért volt szükség a “magyar kisebbséget sértő” szlovák államnyelv-törvény módosítására. Ágh Péter, a szervezet elnöke a Szlovák Nagykövetség elé szervezett keddi sajtótájékoztatóján úgy vélte: a közelgő szlovákiai parlamenti választások miatt változtattak a jogszabályon. A Fidelitas csütörtökre szeretné összehívni a fiatalokat tömörítő itthoni szervezeteket, hogy közös nyilatkozatban ítéljék el a Szlovákiában élő magyar fiatalok ellen irányuló cselekményeket – tette hozzá.

Ágh Péter megfogalmazása szerint Szlovákián kívül egyetlen más európai országban sem tiltják meg a kisebbségeknek, hogy használják anyanyelvüket. A szomszédos országban élő magyar fiatalokat viszont erre kényszerítik – tette hozzá.

Csütörtökön közös nyilatkozatot fogalmaz meg a Fidelitas más, a magyarországi fiatalokat tömörítő szervezetekkel együtt, a dokumentumban a szlovák nyelvtörvény bevezetése ellen tiltakoznak majd. Szerintük “a magyar fiatalok nem olyan Európában akarnak élni, ahol Benes szelleme kísért” – fogalmazott Ágh Péter. A politikus nem említette, konkrétan mely szervezetekkel közösen fogalmaznák meg a nyilatkozatot.

Az államnyelv-törvény nemrég elfogadott módosítása szigorúan megköveteli a szlovák nyelv használatát a hivatali érintkezésben és az oktatásügyben. A kisebbségi iskoláknak ezentúl a teljes dokumentációjukat vezetniük kell szlovákul is. Kétnyelvűnek kell lennie minden emléktáblának, emlékmű-feliratnak. A magyarul (vagy más kisebbség nyelvén) írt szöveg betűnagysága csak akkora lehet, mint a szlováké, vagy annál kisebb.