Fidel Castro hamarosan ismét munkába áll?

Fidel Castro várhatóan hamarosan aktívabb szerepet vállal a kormányzásban. Ezt a kubai ipari miniszter mondta kedd este, hozzátéve, hogy a kubai vezető egyre erősödik nyolc hónappal ezelőtti operációja óta.

Yadira Garcia, aki a Kubai Kommunista Párt szűk legfelső vezetésének, a Politikai Bizottságnak is tagja, minden eddiginél nyíltabban, de így is csak röviden szólt Castro egészségi állapotáról, amit Kubában államtitokként kezelnek. A miniszter szerint a “Commandante” (Parancsnok) az utóbbi hetekben már hízott és minden nap tornázik. Ezen kívül “útmutatásokat ad” a kormányzásra nézve is, elsősorban a stratégiailag fontos ágazatokban, például az olajipart vagy az energetikát illetően.

A 80 éves Fidel tavaly július 31-én adta át “ideiglenesen” a hatalmat 75 éves öccsének, Raulnak, mert egy súlyos hasi műtétet végeztek el rajta. Azóta lábadozik, de hírek vagy képek rendkívül ritkán jelennek meg róla.

Legutóbb – több hónapos szünet után – március 12-én készítettek fotókat Fidel Castróról annak a havannai kórháznak a parkjában, ahol kezelik. Gabriel Garcia Marquez, Nobel-díjas kolumbiai íróval beszélgetett több órán át. Az író később csak annyit árult el, hogy beszélgetés közben “kilométereket sétáltak” és hogy neki úgy tűnt: Fidel kezdi visszanyerni erejét.Sporthírek