Fico: Szlovákia törvénymódosításokat hoz majd a magyar állampolgársági törvény ellen

Azonnal törvénymódosításokkal fog reagálni Szlovákia, ha az Országgyűlés konzultáció nélkül módosítja az állampolgársági törvényt.

Ezt Robert Fico miniszterelnök jelentette be pénteken. Közölte: az ügyben a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsát is összehívja.


A magyar törvény elfogadása után azonnal kezdeményezni fogják a pozsonyi parlament összehívását, amelyen négy érintett szakminiszter sürgősségi eljárással törvénymódosításokat terjeszt majd elő. Azokkal a lehető legnagyobb mértékben minimalizálják a magyar jogszabály szlovákiai hatásait.

A szlovák kormány pénteken délelőtt rendkívüli ülésen tárgyalt a tervezett magyar lépésről. Miroslav Lajčák külügyminiszter jelentést terjesztett elő a törvénymódosítás szélesebb nemzetközi összefüggésrendszeréről és arról, hogy várhatóan milyen hatást gyakorol majd Szlovákiára.

Fico csütörtökön és pénteken is elmondta, hogy Pozsony biztonsági kockázatnak tekinti a törvény egyoldalú elfogadását. Egy ilyen lépés szerinte ellentétes a nemzetközi joggal és a jószomszédi viszony elveivel is.

A kormányfő pénteken is jelezte, hogy nemzetközi intézményekhez fordulnak az ügyben. A külügyminiszter az EU- és NATO-tagállamok Szlovákiában akkreditált nagyköveteit is tájékozatni fogja a pozsonyi álláspontról.

Fico a szlovák pártok összefogását sürgette pénteki sajtótájékoztatóján. Azt mondta, ebben az esetben el kellene felejteniük, hogy június 12-én Szlovákiában választás lesz.
– Független Hírügynökség –

Címkék: ,