Fico nem lát okot a szlovák államnyelvtörvényt elmarasztaló magyar reakcióra

Nem érti a szlovák államnyelvtörvénnyel kapcsolatos elmarasztaló magyar reakciókat Robert Fico. A szlovák miniszterelnöknek meggyőződése, hogy a jogszabály elfogadása miatt nem hiúsul meg tervezett találkozója magyar kollégájával, Bajnai Gordonnal.

“Nem csináltunk semmi nem szokványosat, semmi rendkívülit” – jegyezte meg a törvény kapcsán, amelyet a szlovák kormánypárti képviselők szavazataival fogadtak el kedden.

A nyelvtörvény szigorúan megköveteli a szlovák nyelv használatát a hivatali érintkezésben és az oktatásügyben. A kisebbségi iskoláknak ezentúl a teljes dokumentációjukat vezetniük kell szlovákul is. Kétnyelvűnek kell lennie minden emléktáblának, emlékmű-feliratnak. A magyarul (vagy más kisebbség nyelvén) írt szöveg betűnagysága csak akkora lehet, mint a szlováké, vagy annál kisebb.

Elvetették az MKP javaslatát, hogy azokon a településeken, ahol az adott kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot – vagyis ahol a kisebbség nyelve is használható a hivatali érintkezésben -, ott a közlemények, reklámfeliratok, cégérek a kisebbség nyelvén is feltüntethetők legyenek.

A jogszabályt élesen bírálta a Külügyminisztérium és az Országgyűlés elnöke is. Szili Katalin sajnálatosnak tartja az elfogadását. Jelezte, hogy Budapest a nemzetközi szervezetekkel is ismertetni fogja álláspontját. Sajnálatának és aggodalmának adott hangot a a külügyi tárca is, leszögezve: Pozsony “egy nemzetközi jogi tekintetben több ponton aggályos, politikai üzenetét tekintve pedig kétséges döntést hozott”.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja a nyelvi vétségekért kiszabható akár ötezer eurós bírságok miatt ősszel szeretné a szlovák Alkotmánybíróság elé vinni a törvényt, s ehhez a szlovák ellenzék segítségét is kéri.

Fico szerint a törvény nincs hatással a Bajnai Gordonnal tervezett találkozójára. A szlovák miniszterelnök elmondta, Budapest meghívta a kétoldalú kormányfői találkozóra, és a szlovák fél most már csak az időpont közlésére vár. Hangsúlyozta, bármikor, bárhol és bármilyen témákról kész tárgyalni a magyar kormányfővel.

A szlovák külügyminisztérium megerősítette, hogy a találkozó időpontja egyelőre nem ismert. Miroslav Lajčák ((miroszlav lajcsák)), a szlovák diplomácia vezetője még június elején azt nyilatkozta, hogy Fico budapesti látogatása valószínűleg július 7-én vagy 9-én lesz.