Fico elhatárolódott Slotától

Robert Fico szlovák kormányfő elhatárolódik a Szlovák Nemzeti Párt elnökének, Ján Slota Göncz Kingát sértő vasárnapi nyilatkozatától, és nem ért egyet azzal. A miniszterelnök erről hétfőn nyilatkozott a szlovák sajtónak.

A második legnagyobb pozsonyi koalíciós erő, a Szlovák Nemzeti Párt élén álló Ján Slota vasárnap ismét “kócos asszonyságnak”, “szegénykének”, “nyomorultnak” nevezte a magyar külügyminisztert, sőt – később napvilágra került hangfelvételek alapján – azt is kijelentette: Göncz Kinga olyan retorikát használ, mint Adolf Hitler náci vezér. “Talán már a bajuszkája is nő” – tette hozzá a szélsőséges pozsonyi politikus.

Fico hétfőn lényegében megismételte múlt pénteki nyilatkozatát, miszerint Göncz Kinga ultimátumot adott Pozsonynak, amikor egy héten belül választ kért Szlovákiától a magyar kisebbséget érintő kérdésekben. “Ez az ultimátum nagyon egyszerű: ha Szlovákia nem fog úgy viselkedni, ahogyan azt Budapest elképzeli, akkor baj lesz a magyar kormánnyal, és a magyar kormány egyfajta diplomáciai háborút indít ellene” – fogalmazott a szlovák miniszterelnök.