Fico: a szlovák kormány nem ír alá biankó csekket a görögöknek

A kormány nem ír alá semmilyen biankó csekket Görögországnak – jelentette ki hétfõn a balkáni államnak nyújtandó szlovák támogatással kapcsolatban Robert Fico miniszterelnök. Mint mondta, Pozsony szeretne hozzájárulni az euró stabilitásának megõrzéséhez, és védené polgárai bankban elhelyezett pénzét is, ám garanciát vár, hogy Athén valóban “megcsinálja a házi feladatát”.

Fico attól tenné függõvé a segélynyújtást, hogy Görögország valóban megvonja lakosaitól azokat a szociális juttatásokat, amelyekre képtelen elõteremteni az anyagiakat. Bár az athéni kormány megszorító intézkedéseket fogadott el, Fico nem nagyon hisz a végrehajtásukban. Látni szeretné a fizetéseket egynegyedével megkurtító törvényeket és más szigorú rendelkezéseket.

Az euróövezetben kialakult helyzetet súlyosnak tartja, de abban nem hisz, hogy egyetlen ország megsegítése megoldja a problémákat.

A júniusi választásokon parlamentbe jutásra esélyes Szabadság és Szolidaritás Pártja (SaS) ((eszáesz)) semmi szín alatt nem adna pénzt Görögországnak, és úgy véli, Fico nyilatkozata csak színjáték, amikor görög törvényi garanciákat követel. A szlovák adóreformot kidolgozó Richard Sulík ((szulík)) pártja szerint az athéni parlament bármilyen intézkedést megszavaz, csak hogy teljesíteni tudja a bankokkal szembeni legégetõbb kötelezettségeit. Az SaS attól tart: elõfordulhat, hogy nem adják vissza a kölcsönt.

A legnagyobb ellenzéki párt, Mikulás Dzurinda Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniója soron kívüli parlamenti ülésen vitatná meg a segítségnyújtás kérdését. Törvénybe foglaltatná ugyanis, hogy Pozsony milyen feltételekkel adjon pénzt a görögöknek.