Fico a legnépszerűbb a választásokra készülő Szlovákiában

Egyik magyar párt sem jutna a szlovák parlamentbe a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint. A választást Robert Fico kormányfő pártja nyerné, és bekerülnének a törvényhozásba Ján Slotáék is.

A Median SK ügynökség áprilisi felmérése alapján Fico Smer-Szociáldemokráciája  százból 38 voksot szerezne meg. Bejutna mindkét jelenlegi szövetségese is: Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja 7, Vladimír Mečiar Demokratikus Szlovákiáért Mozgalma bő 6 százalékkal.

A szlovák ellenzéki pártok közül három nyerne képviseletet, de együtt is csak a szavazatok alig egyharmadával rendelkeznének. Közülük kettő most is parlamenti erő. Mikulás Dzurinda Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniója 15, a Kereszténydemokrata Mozgalom 11 százalékot meghaladó eredményt érne el a Median mérése szerint. Több mint egy százalékkal lépné át az ötszázalékos bejutási küszöböt a parlamenten kívüli Szabadság és Szolidaritás Pártja. Azt a szlovák adóreform kidolgozója, Richard Sulík vezeti.

Képviselet nélkül maradna a most parlamenti Magyar Koalíció Pártja (MKP). Négy éve ellenzékből politizál, de 1998 és 2006 közt tagja volt Mikulás Dzurinda mindkét kormányának. A Median mérése szerint Csáky Pál pártja 3,3 százaléknyi voksra számíthatott volna, ha áprilisban tartják a választást. Ennél is kevesebbet, 2,7 százalékot mértek az MKP-ból kiváltak Híd pártjának, amely a szlovák-magyar együttműködést hangoztatja.

A június 12-i választásokra készülő országban a szavazók nem egész kétharmada készül az urnákhoz, a többiek zöme nem akar szavazni. Százból csak négyen bizonytalanok a részvételüket illetően.
– Független Hírügynökség –