Friss hírek

2009.01.23. 14:32

1300 milliárdos bevétel a vámosoknál

<p>Meghaladta az 1300 milliárd forintot tavaly a Vám- és Pénzügyőrség bevétele, ez az összeg a központi költségvetés több mint 16 százalékát teszi ki. Nagy János vámparancsnok a Nemzetközi Vámnap alkalmából tartott beszámolóján azt mondta, hogy a regisztrációs adó kivételével minden adónemnél hozták a költségvetés által elvárt bevételt, több helyen túl is teljesítettek.</p>

Összességében ismét egy sikeres évet tudhat maga mögött a Vám- és Pénzügyőrség - kezdte évértékelő beszámolóját Nagy János parancsnok. Mint mondta, szinte minden fontos feladatnál az elvárásoknak megfelelően teljesítettek. Szinte minden adónemnél hozták az elvárt bevételt vagy túl is teljesítettek, egyedül a regisztrációs adó volt ez alól a kivétel. A parancsnok szerint azonban ez a tavaly ősztől már hazánkban is tapasztalható válság eredménye, az emberek ugyanis kevesebb új autót vesznek.

A VPOP tavalyi évben több mint 1300 milliárd forintot szedett be, ez a központi költségvetés bevételeinek 16 százaléka. Ez az összeg egyébként 67 milliárd forinttal több a 2007-es évnél.

A vámosok tavaly több mint 36 ezer bűncselekményt és szabálysértést derítettek fel. Lefoglaltak például több mint 28 kilogramm heroint, ami 140 ezer halálos adagnak felel meg. Cigarettából 167 millió szál akadt fenn az ellenőrzéseken, ha ezeket hosszában egymás után tennénk, a cigarettavonal légvonalban távolabb érne, mint Sydney. A pénzmosási ügyek nyomozását tavaly kezdték meg a vámosok: 13 saját ügyet kezdtek el 40 milliárd forintos értékben.

A VPOP-nél tavaly több mint hétezren dolgoztak, közülük 26 ember ellen indult büntetőeljárás korrupció gyanúja miatt.

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára a beszámoló után arról beszélt, hogy a már elkészült idei költségvetés biztosítja a szükséges összegeket a szervezetnek. Hogyha pedig át kell gondolni a számokat, akkor is különös figyelmet fordítanak majd arra, hogy a VPOP korábbi feltételeit biztosítani tudják.

A politikus a következő évi feladatok között határozta meg például az adóhatósággal és más hatóságokkal való együttműködést. Kiemelte a pénzmosás elleni küzdelem fontosságát, a napi standolás felügyelésénél pedig rugalmasságot kért.
Keller László szerint 2009. kiszámíthatatlanabb év lesz a tavalyinál a bizonytalan gazdasági környezet miatt. Ez a helyzet pedig felértékeli olyan oszlopos alappillérek, mint például a VPOP helyzetét, amelyre ilyenkor is biztosan lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!